L'Associació Espanyola de Banca (AEB) va anunciar el compromís dels seus associats de paralitzar els desnonaments durant els dos pròxims anys "en aquells casos que concorrin circumstàncies d'extrema necessitat". Ho va fer el mateix dia en què experts del Govern i del PSOE van mantenir la primera trobada per prendre mesures urgents que permetin atenuar el drama social dels desnonaments i plantejar canvis normatiusper acordar una solució a aquest dramàtic problema.

El Govern espanyol té previst aprovar el decret de mesures urgents per aturar els desnonaments a les famílies més vulnerables al Consell de Ministres d'aquesta setmana, segons va avançar la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, en conversa amb els periodistes als passadissos del Congrés. Previsiblement serà la primera fase d'una reforma que caldrà concretar més endavant amb la modificació de la mitja dotzena de Lleis que cal per canviar la normativa hipotecària. PSOE i Govern espanyol seguien reunits al tancament d'aquesta edició en una trobada que va començar a les 5 de la tarda.

En un comunicat, la patronal bancària va explicar que aquest compromís, que respon a "raons humanitàries", ha estat traslladat ja al Ministeri d'Economia i al Banc d'Espanya.

"El contingut d'aquest compromís -indica la patronal bancària- havia estat objecte d'un debat intens i profund dels bancs associats, amb la finalitat de contribuir a pal·liar la situació de desemparament de moltes persones per causa de la crisi econòmica".

Les entitats associades a la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (CECA) també van decidir ahir suspendre l'execució de desnonaments d'habitatge habitual de col·lectius "especialment vulnerables fins a l'entrada en vigor de la reforma normativa anunciada per les autoritats".

En les últimes hores, diverses entitats financeres com Kutxabank o Caixa Laboral ja havien anunciat la seva decisió de suspendre els procediments d'execució hipotecària, davant l'alarma social creada per la tràgica mort d'una dona divendres passat a Barakaldo quan anava a ser desnonada.

L'AEB, no obstant això, va explicar que ja dijous va traslladar al secretari d'Estat d'Economia, Fernando Jiménez Latorre, el compromís dels seus associats de paralitzar els llançaments durant els dos pròxims anys, en aquells casos en què concorrin circumstàncies d'extrema necessitat.

Prèviament, el president de l'AEB, Miguel Martín, es va entrevistar amb la Defensora del Poble, Soledad Becerril, i en va informar al Governador del Banc d'Espanya.

L'associació assegura que està "a disposició del Govern, del principal partit de l'oposició i de la resta de formacions polítiques" per donar la seva opinió sobre la reforma normativa que s'està negociant.

De la seva banda, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va avançar des de Brussel·les que el Govern espanyol adoptarà mesures perquè "cap família de bona fe es quedi sense sostre per culpa de la crisi".

La PAH ho veu un pedaç

Mentrestant, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) va considerar que l'anunci de l'Associació Espanyola de Banca sobre els desnonaments és un "pedaç" i es va preguntar quins seran els requisits que hauran de complir les famílies per acollir-se a les seves condicions.