Les mútues asseguren que estalviarien a l'Administració 7.600 milions d'euros anuals si gestionessin les baixes mèdiques dels treballadors, un paper del qual recelen els sindicats perquè consideren que l'interès privat s'imposaria sobre la protecció de la salut.

El control de l'absentisme és una de les qüestions que el Govern abordarà en la futura llei de mútues, entre gener i març de 2013, i la patronal de les mútues AMAT ha traslladat a la Seguretat Social les seves propostes.

Aquestes empreses aspiren a un model que els concedeixi més autonomia en la gestió i els permeti contribuir a combatre l'absentisme.

El president d'AMAT, Juan ??E??che???varría, afirma que si les mútues participessin en el procés de les altes, es reduiria entre un 30 % i un 40 % la durada de les malalties, encara que reconeix que no tenen capacitat suficient per assumir aquesta tasca al cent per cent.

Establir com podrien ajudar les mútues en aquest procés és una de les qüestions que han de precisar-se.

L'altra és establir una definició precisa de l'absentisme.

Entre organitzacions patronals i sindicats hi ha un ampli ventall de definicions per a l'absentisme que van des de la diferència entre hores treballades i contractades fins a un dret del treballador, passant per la malaltia comuna, el període de formació, l'embaràs, la maternitat, les vacances, les baixes per mort de familiar o permisos diversos.

Segons fonts empresarials, l'absentisme va generar una despesa de 64.000 milions d'euros durant l'any 2012, però resulta difícil calcular amb exactitud aquest cost si no hi ha consens sobre què significa el terme.