Les empreses gironines ?con?tracten menys que mai. Al llarg del 2012 es van signar un total de 180.854 contractes laborals, un 4% menys que l'any anterior i el pitjor registre des de l'inici de la crisi econòmica. El 87% dels contractes signats a la demarcació van ser temporals.

La debilitat de l'activitat no és exclusiva de Girona. En el conjunt de Catalunya, la contractació va caure un -4,16%. Un informe del Departament d'Empresa i Ocupació adverteix que "la imputació enguany dels contractes de servei de la llar familiar en part amaga el retrocés". I és que un cop descomptats de la xifra acumulada del 2012 (2.127.925 contractes laborals) els 94.620 contractes de servei de la llar familiar signats durant tot l'any "s'obtindria la xifra anual de contractació més reduïda des de que va començar la crisi".

Els sindicats majoritaris -CCOO i UGT- van constatar el fracàs de la reforma laboral aprovada l'any 2012 no va aconseguir l'objectiu que buscava el Govern d'incentivar la contractació. Els representants de les dues organitzacions reclamen que les administracions estimulin l'activitat econòmica per generar ocupació.

En aquest sentit, la UGT va indicar que "les dades demostren que la darrera reforma laboral no està creant ocupació, únicament ha servit per precaritzar el mercat de treball, empitjorar les condicions laborals de les persones treballadores i abaratir l'acomiadament".

Per a CCOO, "l'augment del nombre de persones aturades i de la seva creixent desprotecció econòmica s'ha vist acompanyada d'un seguit de reformes que han minat els drets laborals, els drets econòmics dels aturats, dels pensionistes, dels estudiants, i dels usuaris de la sanitat pública i de la justícia".

Les ofertes es desplomen

Mentrestant, el paper d'intermediació del Servei d'Ocupació de Catalunya no acaba de remuntar. Patronals i sindicats han criticat sovint aquesta faceta, i les xifres els donen la raó.

L'any passat, el SOC va gestionar a Girona ofertes per a 2.246 llocs de treball, cosa que suposa un descens del 44% respecte a les dades de l'any anterior. A aquestes, cal afegir 1.097 llocs de treball oferts a través del portal d'Internet Feina Activa, posat en marxa per l'administració catalana.

En total, l'oferta laboral canalitzada a través dels serveis públics suposa només un 1,8% del total de contractes firmats a la demarcació l'any passat.

Gairebé el 25% de les ofertes que van arribar al SOC a Girona eren per al grup de "treballadors de restauració, personals i venedors", seguit de prop per les "ocupacions elementals" (22,8%), i els "tècnics professionals de suport" (22,2%).

Més del 40% de les ofertes que les empreses van fer arribar al departament de treball no requerien "cap categoria laboral determinada".

D'altra banda, set de cada deu ofertes gestionades a Girona eren per a llocs de treball en els quals oferien contractes inferiors als sis mesos de durada.