La xifra d'aturats de 2012 superarà els 6 milions de persones, fet que situarà la taxa de desocupació en el 26,13%, segons l'Avanç del Mercat Laboral d'Analistes Financers Internacionals (Afi) i la patronal de grans empreses de treball temporal (Agett). Segons aquest indicador, en el quart trimestre de 2012 es preveu -l'Enquesta de Població Activa surt el proper 24 de gener- una pèrdua de 322.200 llocs de treball, xifra que suposa un descens del 4,55 % en taxa interanual.

En aquest sentit, la CEOE va assegurar que "tot apunta" que, a falta de conèixer les dades oficials, la taxa d'atur es va situar al tancament de 2012 a l'entorn del 26% de la població activa, en un any en el qual l'evolució de l'ocupació ha estat "pèssima". Els empresaris, no obstant això, van millorar una dècima la seva previsió de caiguda de l'economia espanyola el 2013 fins a situar-la en l'1,3 % del PIB, la mateixa intensitat amb la qual creu que ha empitjorat l'activitat el 2012.

En el seu informe mensual de Situació Socioeconòmica, la Junta Directiva dels empresaris fa un "balanç negatiu" de l'economia espanyola en l'any que ha acabat recentment en termes d'activitat i ocupació.

Per altra banda, Espanya, que és amb diferència el país amb l'atur més elevat de l'OCDE, va ser, al costat de Suècia, el país on en termes relatius més es va incrementar la desocupació (quatre dècimes percentuals). La taxa d'atur a Espanya el novembre amb aquesta pujada va ser del 26,6% de la població activa, mentre que en el conjunt de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic es va mantenir estable aquell mes en el 8%. A Suècia, la progressió d'aquestes mateixes quatre dècimes es va traduir finalment en una taxa de desocupació del 8,1%.