L'acord tancat ahir entre empresa i sindicats de Nissan a Barcelona per rebaixar els costos laborals deixa ara en mans de la direcció del Japó la decisió última sobre l'adjudicació d'un nou vehicle, que crearia mil llocs de treball directes i garantiria el futur a mitjà termini de la planta.

Després de gairebé set mesos de negociació i d'una última reunió maratoniana de 28 hores, la direcció i els sindicats van acabar per rubricar un pacte que contempla la creació d'una doble escala salarial en la factoria de la Zona Franca, de manera que els nous contractats cobraran un 20% menys que la plantilla actual.

A canvi d'aquesta doble escala salarial i de la introducció de nous mecanismes de flexibilitat, s'espera que la multinacional adjudiqui en els pròxims dies -a final d'aquesta setmana o principis de la pròxima- un nou model a la fàbrica de Barcelona, en concret, un turisme, el primer que es produiria en aquesta factoria especialitzada en 4x4 i furgonetes comercials.

Aquesta càrrega de treball suposarà la creació de mil llocs de treball directes i 3.000 indirectes, a més d'una inversió de 130 milions d'euros.

El conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, Felip Puig, ses va mostrar convençut que "el sacrifici" fet pels sindicats per reduir els costos laborals serà positiu i va expressar la seva satisfacció per un acord que considera "estratègic" per a la indústria catalana.

Per al responsable de la Generalitat, el pacte és un exemple de "responsabilitat" en un context "complex" per la recessió econòmica i les altes taxes d'atur.

L'adjudicació del nou vehicle en competició en Nissan ha estat sempre condicionada per part de la multinacional a l'assumpció d'una reducció important de costos laborals, la qual cosa va provocar la divisió sindical a la planta, on estan representats USOC, CCOO i UGT.

L'acord final ha arribat després que la setmana passada USOC, la primera força, acceptés ja signar en solitari el pacte de competitivitat que reclamava Nissan i que l'empresa anunciés que Barcelona havia perdut ja la seva oportunitat d'aconseguir l'adjudicació i augurés una "mort lenta" de la planta.