El president de Mercadona, Juan Roig, va aprofitar ahir la presentació dels resultats de la cadena de supermercats aconseguits el 2012 per analitzar la seva particular visió de la crisi econòmica d'Espanya i assegurar que el 2013 "serà un any dur i molt difícil". Va destacar, sense embuts encara que sense referir-se a cap cas en concret, que "la corrupció llasta la vida econòmica i la productivitat del país" i que "el nostre nivell de vida dependrà de la productivitat". El màxim responsable de la firma líder en el sector, que conclou un exercici amb rècord històric en la xifra de vendes en aconseguir-ne 19.077 milions d'euros (+7 %) i de beneficis nets, amb 508 milions d'euros (+7 %), augura una situació complicada durant aquest exercici després de la pujada generalitzada dels impostos i la necessitat d'emprendre reformes estructurals.

Més prudent en les seves valoracions respecte a altres anys, Roig va reconèixer que els excel·lents resultats aconseguits per la companyia durant l'últim exercici estan relacionats amb la correcció "d'errors" i l'aposta per "compartir el creixement amb fets". Segons la seva opinió, a Mercadona "ens gastem els diners que tenim a les butxaques, que surt del nivell de productivitat, ja que com més productivitat, més fons i més rapidesa per emprendre la sortida de la crisi".

No va aventurar que "ja n'estem sortint", tal com ha afirmat aquesta setmana el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro i va advocar per "tallar d'arrel el malbaratament" perquè Espanya "s'ha passat" gastant diners.

Malgrat tot va afirmar no ser "pessimista" en el futur a llarg termini, si bé va lamentar els nivells d'atur i absentisme laboral existents a Espanya en un moment en què ha pujat l'IRPF i els ciutadans tenen "menys diners disponibles". Respecte a l'última pujada de l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA), l'empresari valencià va pronosticar que a tots els espanyols se'ls "ha donat un cop" amb aquesta mesura i que Mercadona ha absorbit 25 milions d'euros mensuals per no traslladar-los als clients.

En aquest sentit, la cadena de supermercats té previst seguir treballant perquè el carro de la compra sigui "més econòmic", sense abaixar la qualitat, perquè "la renda dels espanyols va baixar el 2012 i baixarà el 2013 i 2014". El president de l'empresa valenciana també va reconèixer que "a Mercadona ens passa el mateix i l'única solució és reinventar-nos" contínuament per afrontar la recessió econòmica.

Impostos i sector públic

Així mateix, Juan Roig, va apuntar que si "parlo molt" rebo "massa pals; més que una catifa", si bé no va tenir inconvenients a reconèixer que "si el sector públic necessita més diners apujarà més els impostos". En aquest sentit, Roig va comentar que "o es reforma el sector públic o continuaran creixent els impostos perquè les administracions necessiten igualar ingressos i despeses. Ens agradi o no, ja que això és una llei universal", va assegurar.