El govern de la Generalitat presentarà un recurs d'inconstitucionalitat contra el reial decret llei de 2012 que liberalitza els horaris comercials per invasió de competències, segons va avançar ahir el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig.

Durant la seva intervenció en el "Fòrum Europa. Tribuna Catalunya", Puig va explicar que el Govern té una "clara voluntat d'uniformització" a la que la Generalitat intentarà "resistir".

El recurs es presentarà probablement la setmana que ve i és un altre capítol més de les discrepàncies que sobre comerç i horaris comercials mantenen el Govern i la Generalitat.

A finals de la passada legislatura, la Generalitat va aprovar un decret sobre horaris comercials per protegir les seves competències en matèria de comerç, davant de la reforma liberalitzadora del comerç impulsada pel Govern de Mariano Rajoy amb el reial decret-llei, de 25 de maig de 2012, de mesures urgents de liberalització del comerç i determinats serveis.

El Govern central va recórrer davant el Tribunal Constitucional diversos articles del decret de la Generalitat i a finals del mes de febrer passat el TC va suspendre la vigència dels articles recorreguts, que blindaven el model català davant de la reforma liberalitzadora de l'executiu central.

La setmana passada CiU i ERC van registrar al Parlament la proposició de llei per blindar els actuals horaris comercials de Catalunya davant de la normativa espanyola.

La normativa catalana manté un màxim de 72 hores setmanals d'obertura de dilluns a dissabte, 8 dies festius a l'any d'obertura autoritzada i l'exclusió de l'horari general dels establiments comercials d'alimentació en una superfície de fins a 150 metres quadrats.

La normativa aprovada pel Govern central estableix mesures liberalitzadores del comerç que permeten als comerciants fer rebaixes durant tot l'any, eleva de vuit a deu els festius en què es pot obrir i obliga diverses ciutats a liberalitzar horaris en zones turístiques.

Puig va assenyalar en la seva intervenció d'ahir que "no hi ha voluntat de diàleg" per part del Govern i va insistir que la Generalitat vol preservar l'actual model comercial català per mantenir un equilibri entre formats i operadors, i ha posat com exemple que només el 10% de les peticions de llicència han estat denegades en els últims anys.

Pimec va celebrar ahir l'anunci del conseller però va mostrar la seva preocupació per la "judicialització contínua de les lleis".

Segons va informar en un comunicat Pimec Comerç, la patronal està preocupada per la judicialització contínua de la llei i ha apuntat que no es poden "trepitjar" les competències que té la Generalitat en matèria de comerç.

Pimec va manifestar que donarà suport al govern català en totes les mesures legals que emprengui per garantir el model de comerç de Catalunya.