La directora del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, declararà avui a París davant els jutges que investiguen la milionària indemnització pública atorgada el 2008 a l'empresari Bernard Tapie quan era ministra, i que podrien imputar-la per malversació. Lagarde compareixerà davant els tres instructors de la Cort de Justícia de la República -únic òrgan habilitat per jutjar a ministres per l'exercici de les seves funcions- que l'han convocat per demanar-li explicacions pel controvertit procediment d'arbitratge que va elegir per posar fi al contenciós entre l'Estat i Tapie.

El problema és que aquesta decisió de l'arbitratge, presa el 2007 quan era titular de Finances, es va resoldre l'any següent amb una indemnització de 403 milions d'euros a l'empresari -conegut per la seva amistat amb el llavors president francès, el conservador Nicolas Sarkozy- pel seu litigi sobre l'antic banc públic Crédit Lyonnais.

Lagarde es va decantar per aquesta opció -que suposava renunciar que els tribunals ordinaris dirimissin les diferències- malgrat que els tècnics del departament d'Hisenda sempre l'havien rebutjat. I de fet, aquest ministeri es prepara per constituir-se en acusació particular en aquest sumari.