Els posseïdors de preferents i deute subordinat de CatalunyaBanc i NCG poden demanar a partir d'avui l'oferta de recompra d'aquests productes per accions i la seva posterior venda al Fons de Garantia de Dipòsits (FGD), encara que per això hauran d'assumir una quitació addicional del 13,8%.

El període per sol·licitar el canvi d'aquests productes híbrids per accions i la seva posterior venda finalitzarà el proper 12 juliol i, durant aquests dies, els clients interessats hauran d'acudir a les oficines d'aquestes entitats per tramitar-lo. A les sucursals, els clients rebran una completa informació sobre el procediment que han de seguir.

Quitament del 13,8%

Fa una setmana, el passat dilluns, el FGD va donar a conèixer les condicions del bescanvi per accions de preferents i deute subordinat de CatalunyaBanc i NCG i la seva posterior venda, que establia un quitament addicional del 13,8%.

Una retallada, aquesta, que s'uneix als ja anunciats el passat 22 de març, que en el cas de NCG s'elevava al 43% per als posseïdors de preferents, en un 41% per al deute subordinat perpetu i un 22% per al deute subordinat amb venciment.

En el cas de CatalunyaBanc, la quitació anunciada per les participacions preferents era del 61%, del 40% per al deute subordinat perpetu i del 15% per al deute subordinat amb venciment.

Després de la quitació anunciada ara pel FGD, el descompte total en les participacions preferents de CatalunyaBanc serà del 66,55%, en el del deute subordinat perpetu del 48,35%, i en el deute subordinat amb venciment serà del 26,73% de mitjana.

Per als tenidors del NCG que acceptin l'oferta, el quitament final serà del 50,86% en el cas de les preferents, del 49,14% per al deute subordinat perpetu i d'una mitjana del 32,74% per al deute subordinat amb venciment.

Després del canvi d'aquests productes per accions, el FGD recomprarà els títols com una alternativa de liquiditat, ja que aquestes dues entitats, CatalunyaBanc i NCG, no cotitzen en borsa i qui rep les seves accions no té possibilitat de convertir-les en diners.

Oferta de compravenda

Així, l'oferta es formula com una compravenda d'accions a canvi d'un preu en metàl·lic que rebrà el posseïdor d'aquests productes.

Malgrat aquesta oferta plantejada pel FGD, els clients que tinguin preferents i deute subordinat podran accedir a un procés d'arbitratge.

En el cas de NCG, el procés d'arbitratge finalitza el pròxim dilluns, fet pel qual el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, ha defensat la seva continuitat perquè, d'aquesta manera, puguin cobrar "les persones que estan en idèntica situació que les que ja van cobrar". Si no s'amplia el termini, la Xunta tornaria "a prendre partit pels estalviadors", diu Feijóo, que treballa en un acord amb les instàncies judicials per agilitzar els casos de les persones afectades per productes bancaris.