La Generalitat va aprovar ahir un avantprojecte de llei pel qual s'augmentarà del 8% al 10% l'Impost sobre Transmissions Patrimonials Oneroses de Béns Immobles, el principal impost que grava la compra d'un habitatge de segona mà.

En la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va anunciar aquesta mesura en compliment de l'acord d'estabilitat amb ERC i per recaptar uns 150 milions d'euros a l'any.

Amb aquesta modificació legal, que el govern català preveu tenir llesta al juliol perquè es comenci a aplicar a partir de l'1 d'agost, s'iguala la fiscalitat de la compra nova i de la segona mà a Catalunya.

I és que qualsevol persona que adquireixi un habitatge nou ha de pagar un 10 % d'IVA i ara qui en vulgui adquirir un de segona mà pagarà el mateix percentatge de Transmissions Patrimonials.

En concret, l'avantprojecte de llei del govern català eleva del 8 al 10% el tipus de gravamen aplicable a la transmissió d'immobles i la constitució i cessió de drets reals que recaiguin sobre ells, si bé en el cas de famílies nombroses, joves de fins a 32 anys i persones amb discapacitat, i també en el d'habitatges de protecció oficial, es mantenen els actuals tipus reduïts del 5% i 7%, respectivament.

El govern català calcula que aquest augment de l'Impost de Transmissions Patrimonials li aportarà 50 milions d'euros aquest any.

Mas-Colell va precisar que la modificació legal es tramitarà per via d'urgència, per assegurar obtenir recaptació per aquesta via "el més ràpidament possible", i va justificar l'increment d'aquest impost per "normalitzar" la càrrega fiscal que comporta la compra d'un habitatge i igualar així els impostos dels habitatges nous als dels habitatges de segona mà.

El conseller va assegurar que la decisió persegueix "no distorsionar" la compra d'habitatge nou en relació amb el de segona mà, i va garantir que el dia que el Govern rebaixi l'IVA sobre l'habitatge, el Govern català farà el mateix.

D'una altra banda, Mas-Colell també va indicar que fins que no conegui la xifra definitiva de dèficit per a aquest any, no modificarà cap altre impost.