El sindicat UGT va reclamar ahir al Govern espanyol que convoqui una taula de negociació per impulsar "solucions urgents" destinades a la reinserció laboral dels aturats de llarga durada majors de 45 anys, ja que el sindicat considera que es tracta d'un "col·lectiu oblidat" en les polítiques de l'Executiu.

Mitjançant una nota, UGT va xifrar en 1.153.827 el nombre de persones majors de 45 anys que són aturats de llarga durada -fa més d'un any que es troben en aquesta situació.

Segons l'atur registrat el maig, que va afectar 4.890.928 persones, un 42,56% d'ells (2.081.577) eren de llarga durada i d'aquests el 58,64% eren majors de 45 anys.

UGT també va destacar que, segons l'Enquesta de Població Activa, durant el darrer any la xifra d'aturats de llarga durada s'ha incrementat en set punts percentuals.

"Plans específics"

Davant aquesta "greu situació" , el sindicat planteja que, abans que siguin expulsats del mercat laboral, als majors de 45 anys se'ls dissenyi plans específics de formació, plans de carrera específics i se'ls flexibilitzi la jornada laboral, entre altres mesures. Per als que estiguin aturats, el que proposa UGT és que se'ls seleccioni com a formadors per transmetre les seves competències als joves que s'incorporen a les empreses.

El sindicat també defensa que s'estableixin incentius per a les empreses que mantinguin aquestes persones en les seves plantilles o que els contractin, i que sigui un requisit necessari per a ser entitat col·laboradora dels serveis públics d'ocupació la de contractar un percentatge de formadors de 45 anys d'edat.

En el cas que les empreses superin aquest percentatge "mínim" de contractació se'ls atorgarà "preferència" per accedir a les convocatòries d'assignació de cursos i es tindrà en compte com a element positiu per a la seva contractació, segons planteja UGT.