El president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, va deixar entreveure ahir la possibilitat de baixar més els tipus d'interès a la zona de l'euro, actualment en el mínim històric del 0,5%.

Després de la reunió mensual del BCE, Draghi va assegurar que la política monetària serà expansiva el temps que calgui, i també va insistir que el programa de compra de deute està llest per actuar quan es necessiti, el que va provocar forts rebots a les borses i una caiguda gairebé generalitzada en les primes de risc dels països perifèrics.

La borsa espanyola es va disparar a l'alça i va tancar amb uns guanys del 3,07%, la de París va pujar el 2,9%; el de Milà, el 3,44%; el de Londres, el 3,08% i el de Frankfurt, el 2,11%.

En una conferència de premsa, Draghi va dir que "el consell de govern (del BCE) preveu que les taxes d'interès rectores es mantinguin en el nivell actual o més baix per un període de temps ampli", el que inclou el tipus d'interès per a les operacions de refinançament principals i la taxa a la qual remunera els diners als bancs comercials.

Draghi va explicar que el consell de govern va adoptar per unanimitat la decisió d'aquesta previsió de l'orientació de la política monetària, el que significa que el president del Bundesbank (banc central alemany), Jens Weidmann, també hi va estar d'acord.

D'aquesta manera, Draghi descarta en la pràctica un augment dels tipus d'interès i manté la perspectiva d'una nova retallada del preu del diner a curt termini.

El president del BCE va dir que el 0,5% no és el mínim per a la taxa d'interès de la seva operació de refinançament principal (la subhasta setmanal), pel que pot baixar-la més en els pròxims mesos.

Draghi va contemplar la possibilitat que la taxa d'interès de dipòsit, per la qual remunera els diners als bancs comercials i que actualment està en el 0%, pugui baixar fins a situar-se en terreny negatiu.

El BCE està preparat tècnicament per portar a terme aquesta mesura, va dir Draghi després de posar èmfasi que la previsió que les taxes d'interès es mantinguin en el nivell actual o més baix inclou totes les taxes d'interès del BCE.

Es tracta d'un anunci "sense precedents" en la història del BCE, tal com va admetre el propi Draghi, que el BCE endavant quina serà la direcció de la política monetària en el futur, un avanç que no s'havia produït en els una mica més de deu anys d'història.

El president anterior del BCE, Jean-Claude Trichet, sempre va refusar donar un senyal clar de la direcció de la política monetària del BCE.

Draghi va assegurar que aquest anunci no responia al que havia fet prèviament el Banc d'Anglaterra i fa unes quantes setmanes la Reserva Federal nordamericana.

El Banc d'Anglaterra va mantenir també els tipus de interès al mínim històric del 0,5% i tampoc va variar la dotació del seu programa d'estímul econòmic.

A més, el Banc d'Anglaterra, presidit ara per Mark Carney, també va deixar entreveure que va a deixar els tipus d'interès a aquest nivell mínim històric més temps del que havien previst els mercats.

La Fed ja ha anunciat que es troba al començament del fi de la seva actual política monetària molt expansiva.