L'estacionalitat del sector turístic segueix notant-se en el mercat de treball gironí. Durant l'octubre, les Oficines de Treball de Girona van registrar 2.975 noves altes, la majoria vinculades al sector serveis, situant el nombre d'aturats en 58.268. Per tercer mes consectiu, l'atur registrat a Girona cau en termes interanuals. La dada és positiva però la creació neta d'ocupació encara queda lluny: A la demarcació hi ha avui 5.700 treballadors menys donats d'alta a la Seguretat Social que ara fa un any.

A Girona es van signar l'octubre 16.747 contractes, un 6,24% més que l'octubre de l'any passat. Dels contractes signats, el 14,32% van ser indefinits, per sota de la contractació indefinida de l'any passat que pesava el 14,9% del total.

A Catalunya, l'atur registrat a Catalunya va augmentar a l'octubre en 12.921 persones respecte al mes anterior, fet que suposa un 2,08% més, de manera que el total de desocupats en la comunitat es va situar en 633.832. Malgrat aquestes xifres, el nombre d'aturats registrats respecte a l'octubre del 2012 va baixar en 12.474 persones, un -1,93%.

Catalunya és la segona comunitat espanyola amb un nombre més alt d'aturats a l'octubre, per darrere d'Andalusia, amb 1.069.011 persones, i per davant de regions com la Comunitat Valenciana (569.947) o Madrid (552.758).

En el conjunt d'Espanya, l'atur registrat va augmentar a l'octubre respecte al mes anterior en 87.028 persones, l'1,8%, de manera que el total de desocupats es va situar en els 4.811.383.

El mes es tanca en el conjunt del territori espanyol amb 22.138 aturats menys que a l'octubre de 2012, fet que suposa el primer descens interanual des de maig de 2007 i contrasta amb "el fort augment interanual registrat els mesos d'octubre al llarg de la crisi", va assegurar el ministeri Ocupació. En una nota, destaca que, des "del respecte", "la prudència" i "la preocupació" que suposa un augment de la desocupació, les dades d'octubre confirmen "l'evolució favorable" dels últims mesos en l'atur i la contractació, "de manera acord a la correcció que s'observa en altres aspectes de l'activitat econòmica".

El secretari d'Ocupació i Relacions Laborals de la Generalitat, Ramon Bonastre, va remarcar que "la davallada de l'atur interanual a Catalunya és d'un 1,9 i està molt per damunt d'un 0,46 que té l'Estat". Per això va valorar que "la contribució que està tenint el mercat de treball català dintre de la recuperació del mercat de treball espanyol segueix sent net i molt positiu. En aquesta línia, el secretari, va insistir que "si el comportament és el que està marcant la tònica dels quatre últims mesos i de l'última EPA, la previsió és acabar l'any amb un interanual substancialment inferior respecte al de l'any passat".

La baixada del nombre d'aturats al mes d'octubre d'aquest 2013 a Catalunya es deu a la creixent contractació temporal, sobretot, en el sector del turisme. Segons Bonastre "la contractació ha crescut un 15% gairebé respecte al mateix mes de l'any passat". Per aquest motiu, va subratllar que és "una dada molt positiva". "Malgrat la situació de crisi, hi ha indicadors que d'alguna manera ens estan dient que la recuperació la tenim aquí davant", va indicar Bonastre.

Aturats sense prestació

Les dades de cobertura de prestació en concepte d'atur van baixant mes rere mes. En dades del mes de setembre, quan el nombre d'aturats a Catalunya era de 620.911 persones, els desocupats que cobraven algun tipus de prestació sumaven 384.674 treballadors, cosa que suposa el 61,95% dels aturats, o gairebé 3 de cada 5 persones a l'atur. Del conjunt de persones que cobra alguna prestació, els que perceben la prestació contributiva per estar dins del termini, sumen el 32% dels aturats, cosa que suposa que 1 de cada 3 aturats rep la prestació contributiva.

Amb relació a fa any, els beneficiaris de la prestació contributiva cauen un 10,5%, els del subsidi baixen un 3,3%, mentre que pugen les que perceben la Renda Activa d'Inserció en un 18,3%. Respecte al mes anterior, el nombre de persones beneficiàries de prestacions s'ha reduït en un 5,8% i 23.630 persones menys

En aquest sentit, la UGT de Catalunya va alertar que "la situació de les persones que estan a l'atur cada vegada és més precària, amb l'increment de les que ja han esgotat la prestació per desocupació". En la mateixa línia, des CCOO de Catalunya, alertaven que "si aquest creixent nombre de persones no troba feina ni s'articulen mesures de protecció com la Renda Garantida de Ciutadania, es trobaran en situacions de pobresa extrema".