L´any arrenca amb pujades en llum i transport i el gas, congelat

Tant els peatges com les tarifes de tren convencional s'encareixen a partir d'avui

02.01.2014 | 07:43

L'any 2014 arrenca amb pujades en el preu de la tarifa elèctrica i alguns transports , com el tren convencional i les autopistes de peatge , mentre que el rebut del gas natural i les taxes de Correus es mantenen en els seus termes actuals .

La tarifa elèctrica d'últim recurs ( TUR ) , que té uns 16 milions de consumidors ( 14,5 milions llars i 1,5 milions pimes ) , serà un 2,3% més cara de mitjana durant el primer trimestre del 2014 .

Aquest increment mitjà amaga grans variacions entre col · lectius i , segons asseguren des del Ministeri d'Indústria , l'augment mitjà per a un família tipus amb dos fills serà al voltant del 0,1-0,2 % , mentre que per a una segona residència la pujada suposa el 5 %.

En canvi, la tarifa mitjana d'últim recurs ( TUR ) del gas , a la qual estan acollits més de dos milions de consumidors , es mantindrà congelada durant el primer semestre de l'any .

L'anomenada " TUR 1", a la qual estan acollits les llars que només utilitzen el gas natural per a aigua calenta sanitària , puja una mitjana del 0,2% , mentre que la " TUR 2" , que inclou a qui també el fan servir per calefacció , baixa un 0,1 %.

Els bitllets dels trens Rodalies , Mitja Distància convencional , FEVE i Avant de Renfe pujaran una mitjana del 1,9% , el que equival a una pujada mitjana del bitllet de Rodalies i Mitja Distància d'uns 5 cèntims i de 10 cèntims per als Avant .

Quant a l'AVE , Renfe congelarà el preu dels bitllets , dins de la política de preus i descomptes posada en marxa el 2013 per millorar l'ocupació dels trens .

Telefónica també congela la seva quota d'abonament , que es mantindrà en 14,38 euros mensuals , el que no vol dir que el preu del lloguer de línia vagi a romandre inalterat durant tot 2014 , ja que la multinacional podria aplicar una pujada al llarg de l'any , com va fer l'any passat .

En el transport per carretera, els peatges de les autopistes de pagament dependents de l'Estat s'augmentaran de mitjana un 1,85% , un increment de les tarifes que s'emmarca en un context marcat per la caiguda dels tràfics i per les situacions concursals en les que es troben algunes d'aquestes vies .

Pel que fa als serveis de Correus, les tarifes es mantindran en els seus termes actuals a l'entrada del nou any .

En el sector aeri , les taxes aeroportuàries , que solen repercutir en els bitllets d'avió , s'incrementaran una mitjana del 0,9% el 2014 després de l'acord entre AENA i les patronals de les companyies aèries el passat mes de maig, que preveia una reducció dels increments previstos durant un període de cinc anys .

Fins 2018 AENA renúncia a l'increment de l'IPC més cinc punts percentuals reconegut legalment i aplicarà un camí d'increments de l'IPC més un punt aquest any; IPC més 3 punts en 2015 i en els anys tres exercicis següents de l'IPC més 4 punts .

Pel que fa a la bombona de butà , que utilitzen uns vuit milions de llars , començarà 2014 al mateix preu , 17,5 euros , ja que, d'acord amb el nou mecanisme aprovat el maig d'aquest any pel Govern per fixar el cost d'aquest combustible , no es revisa fins al mes de març .

A més , des de 2014 la revisió de preus en els contractes del sector públic no podrà estar vinculada a "cap tipus d'índex general de preus ni fórmula que el contingui " , segons estableix una disposició dels pressupostos generals de l'Estat que serà regulada en la llei de desindexación , encara en tràmit parlamentari .

El salari dels empleats públics seguirà congelat per quart exercici consecutiu el 2014 , tot i que els funcionaris recuperaran un dia d'assumptes propis ( " moscosos " ) , de manera que tindran quatre dies de festa per aquest concepte l'any vinent .

El salari mínim interprofessional ( SMI ) es mantindrà congelat en 645,30 euros al mes ( 21,51 euros diaris ) , igual que l'indicador públic de renda d'efectes múltiples ( IPREM ) , utilitzat per determinar l'accés a ajuts i subvencions , que per quart any consecutiu es quedarà en 532,51 euros mensuals .

La recomanació per als salaris privats és que no pugin més del 0,6% , segons el que estableix el II Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col · lectiva 2012-2014 subscrit per CEOE , CEPYME , UGT i CCOO .

Economia

Es creen a Girona 32 empreses de persones amb risc d´exclusió

Es creen a Girona 32 empreses de persones amb risc d´exclusió

El programa d'inclusió sociolaboral «Incorpora» de La Caixa permet la creació de petites...

El PIB de la Unió Europea manté un creixement del 0,6% entre abril i juny

El PIB de l'eurozona i de la Unió Europea (UE) va mantenir el seu creixement sense grans...

El port de Barcelona tanca el juliol amb nou rècord de mercaderies

L'equipament assoleix la xifra de 5,6 milions de tones mobilitzades, un 23% més que en el mateix...

Enllaços recomanats: Premis cinema