El consorci a càrrec de l'ampliació del canal de Panamà, que lidera Sacyr, s'ha compromès a processar les seves reclamacions segons el que estableix el contracte i a dialogar amb l'administració de la via a la recerca de solució al conflicte que amenaça a paralitzar l'obra, segons va anunciar ahir la ministra espanyola de Foment, Ana Pastor. "El compromís del consorci és que totes les reclamacions vagin per la via dins del contracte ( ... ) per tant ja hi ha un primer acord. També que s'asseguin per parlar i dialogar per intentar resoldre tots els problemes", segons va dir Pastor als periodistes després d'una reunió amb el president de Panamà, Ricardo Martinelli.

El Grup Units pel Canal (GUPC) va anunciar la setmana passada que suspendrà les obres d'ampliació el pròxim 20 si l'Autoritat del Canal de Panamà (ACP) no reconeix "sobrecostos" per més 1.600 milions de dòlars. L'ACP va assenyalar que la clàusula citada pel contractista per paralitzar les obres no s'aplicava al cas, que el reclam econòmic no estava justificat degudament, i va instar el GUPC a continuar les obres i paral·lelament presentar les seves peticions pels canals previstos en el contracte i no intentar eventuals negociacions fora d'aquest marc. En declaracions als periodistes davant el palau presidencial de Panamà, Pastor va recalcar que encara que es tractava d'un conflicte entre un ens autònom de l'Estat panameny i un grup d'empreses, entre elles una espanyola, Espanya havia intervingut de bona fe a la recerca que les parts "arribin a acords, perquè l'acord serà bo per a tots".

Més reaccions

Martinelli, per la seva banda, va dir estar "totalment d'acord" amb l'expressat per la ministra espanyola, a la qual va agrair públicament la seva "molt encertada intervenció" i la seva "molt significativa ajuda". "No crec que tingui molt més a afegir (al que havia dit Pastor) llevat que l'ACP i el GUPC, entre ells, han de resoldre tots els seus problemes segons el contracte signat entre les parts. Estem segurs que fruit de les reunions que s'estan realitzant entre ells, resoldran qualsevol conflicte que poguessin tenir", va afirmar el mandatari.

"El que més volem tots els governs del món, el de Panamà, el d'Espanya, és que el canal de Panamà s'acabi i s'expandeixi segons els termes estipulats en el contracte", segons va reiterar el cap de l'Estat. La ministra Pastor es trobava ahir a Panamà amb l'objectiu d'intervenir perquè les parts en conflicte aconseguissin acords que permetin tirar endavant el projecte d'ampliació de canal , una de les obres d'enginyeria més grans del món.

El Grup Units pel Canal (GUPC) es va adjudicar el 2009 el projecte d'ampliació per un valor global de 5.250 milions de dòlars, dels quals 3.118.000 corresponen al contracte per a la construcció de les rescloses. El consorci ha dit que l'Autoritat del Canal de Panamà (ACP) li va lliurar informació geològica equivocada i que aquesta és la principal causa de la petició de més de 1.600 milions de dòlars extres , que representen prop del 50% del cost de les noves rescloses que permetran el pas de vaixells amb fins al doble de càrrega de l'actual. L'administrador de l'ACP, Jorge Quijano, va advertir que l'Autoritat no serà " ostatge" d'un contractista i va sostenir que el contracte establia mecanismes perquè l'autoritat, en última instància, culminés l'obra.