La plataforma que defensa els afectats per les preferents a Catalunya, l'APDEF, ja ha aconseguit recuperar 3,5 milions d'euros (MEUR) derivats d'aquests productes tòxics. Es tracta, sobretot, dels estalvis que els clients de Bankia i CatalunyaCaixa van confiar a les seves entitats, sense saber que estaven comprant participacions d'alt risc. D'ençà que l'associació va néixer, ara fa un any i mig, ja s'han tancat 89 litigis, la gran majoria dels quals -en concret, el 95%- s'han resolt a favor dels afectats. L'APDEF té en aquests moments 1.100 demandes més en curs arreu de Catalunya, de les quals 850 ja s'han entrat als jutjats. Ara, la plataforma s'ha començat a estendre arreu de l'estat espanyol.

L'associació per a la defensa dels afectats per les entitats financeres, l'APDEF, va néixer ara fa un any i mig a Girona. Qui la va impulsar va ser l'advocat Francesc Garcia Rafanell, després que ell mateix veiés com part dels seus estalvis s'evaporaven en accions de Bankia.

D'ençà d'aleshores, la plataforma ha anat fent camí i s'ha convertit en la punta de llança de tots aquells particulars i petits inversors que s'han enrampat amb les preferents. La prova és que, durant aquests setze mesos, a Catalunya ja s'han aconseguit recuperar 3,5 MEUR derivats d'aquests productes bancaris tòxics.

Es tracta, sobretot, d'estalvis de clients de Bankia i CatalunyaCaixa, que sense saber-ho van invertir en aquests productes d'alt risc. Fins ara, en total, arreu de Catalunya ja s'han resolt 89 litigis, bé sigui a través de la via judicial bé sigui perquè s'ha aconseguit arribar a una solució pactada entre clients i entitats.

Segons destaca el president de l'APDEF, en el 95% dels casos els jutges han donat la raó als afectats, que han pogut recuperar el 100% del seu capital (inclosos els interessos i les costes). "Aquí allò que hi ha és una cosa clara, que els bancs van actuar amb mala fe a l'hora de vendre aquests productes", indica Garcia Rafanell. I hi afegeix: "Quan la gent signava, sense saber-ho, en realitat estava entregant els calers al banc, i els seus estalvis entraven a formar part dels recursos propis de l'entitat".

Segons el president de la plataforma, si els bancs i caixes ho haguessin explicat amb claredat, no haurien fet "ni un sol contracte de preferents". "Es tracta de productes dolents i perversos", assegura l'advocat.

A més dels 89 litigis resolts, l'APDEF està tramitant actualment 1.100 demandes més a Catalunya, de les quals 850 ja estan entrades als jutjats. En total, el volum de diners que representen és de 43 MEUR.

Francesc Garcia confia, però, que d'aquí a finals d'any aquesta suma ascendeixi als 70 MEUR i que el número de litigis que gestioni l'APDEF superi ja els 2.000. De fet, ara mateix, la plataforma ja s'ha començat a estendre arreu de l'estat espanyol, mitjançant acords amb despatxos d'advocats de llocs com Oviedo, Sevilla, Madrid i Galícia.

Recórrer a l'Audiència

En aquests moments, la plataforma compta amb uns 1.800 associats, la gran majoria dels quals són de Barcelona i la seva àrea metropolitana. A Girona, l'APDEF gestiona a hores d'ara unes 150 demandes (una xifra similar a les que sumen les de Tarragona i Lleida juntes).

A les comarques gironines, segons precisa Garcia, la plataforma ha portat un dels casos davant l'Audiència de Girona. El jutjat, en aquesta ocasió, no els havia donat la raó, però l'APDEF confia que ara, després de recórrer, l'Audiència falli a favor de l'afectat per les preferents.

Apart de la defensa dels afectats per les preferents, arreu de Catalunya l'APDEF també ha iniciat demandes judicials de compravenda d'accions de Bankia que van sortir al mercat al juliol del 2011.