El Govern estudia amb les entitats financeres la possibilitat de convertir el deute d'empreses espanyoles en capital, de tal manera que es pugui evitar la fallida. El ministre d'Economia, Luis de ?Guin?dos, va anunciar a Brussel·les que l'Executiu elabora una nova llei financera amb la qual es pretendrà donar solucions a companyies amb plans de negoci sòlids però que el seu elevat endeutament els porta a la fallida.

"En moltes ocasions, el procediment concursal porta a la liquidació i aquesta no sempre és la millor opció i sí la d'últim recurs", va assegurar el ministre al final de l'última reunió de l'Eurogrup que es va celebrar a la capital comunitària. I és que, segons De Guindos, l'actual sistema és "massa rígid".

Francisco González, catedràtic d'Economia Financera de la Universitat d'Oviedo, va explicar que l'actual legislació ja contempla tres opcions per a les empreses amb elevat endeutament: negociar una ampliació dels terminis de venciment; aconseguir una condonació parcial del seu deute, o la conversió de deute en accions, de tal manera que els creditors es converteixen en accionistes de l'empresa.

"El problema és que la legislació és molt rígida i encara que en ocasions es puguin plantejar situacions que fessin possible aplicar aquesta fórmula, és molt difícil que qualli perquè el procés no és prou transparent. Perquè surti endavant un procediment així cal més transparència, més qualitat en la informació sobre la situació real de la companyia i del seu pla de negoci i d'inversions, tot això amb una correcta valoració. El que ha passat fins ara, o en la majoria dels casos, és que els endeutats asseguren que la seva societat està en millors condicions del que està i potser el seu pla de futur no és tan segur ni fiable com pensa. No hi ha confiança i la situació finalitza en el concurs i la liquidació", va explicar Fernández.

Manuel González Díaz, degà de la Facultat d'Economia i Empresa, va demanar també prudència davant la falta de detalls sobre una llei que es presentarà d'aquí a unes setmanes. Però de la mateixa manera que Francisco González, va assenyalar que "si el canvi legislatiu serveix per introduir la flexibilitat necessària per reduir les insolvències d'empreses amb falta de liquiditat però amb negocis viables, segur que serà una bona mesura".