El mercat laboral de Girona tanca el primer trimestre amb bones perspectives. Durant març, l'economia gironina ha incorporat 4.694 cotitzants a la Seguretat Socials -uns 500 autònoms i la resta assalariats-, i acumula el segon mes consecutiu de generació d'ocupació neta en termes anuals.

El nombre de persones inscrites a les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya el març a Girona es va situar en 57.883 persones, cosa que suposa 1.381 persones menys que el febrer, el que suposa una caiguda del 2,33%, i 2.754 aturats menys que el març de ?l'any passat, el 4,54% menys.

Es tracta del percentatge més intens de caiguda anual des del març del 2007 (7,70%)a Girona. La demarcació acumula 8 mesos seguits de caigudes interanuals.

Mentrestant, el nombre de contractes celebrats a les comarques gironines van sumar 15.022 actes, el 8,63% més que el març del 2013. D'aquests contractes, 2.407 ho van ser en caràcter indefinit, el 16%, un percentatge que està per sota del 17,91% que la contractació indefinida va registrar el març del 2013.

Tant en termes de descens de l'atur com d'increment de cotitzants a la Seguretat Social, Girona se situa entre les demarcacions amb una evolució més positiva de l'Estat. Només les Balears (que prepsara la temporada turística) i Huelva (en plena campanya de recollida del maduixot) presenten millors registres.

Evolució a Catalunya i l'Estat

El nombre d'aturats registrats en les Oficines dels Serveis Públics d'Ocupació va disminuir al març a Catalunya en 5.119 persones respecte al mes anterior, fet que suposa una caiguda del 0,81 per cent i situa el total de desocupats en 624.467.

Respecte al mateix mes de l'any anterior, la reducció del nombre d'aturats és de 39.583 persones, un 5,96 menys que el mes de març de 2013.

En el conjunt d'Espanya, el nombre d'aturats s'ha reduït en 16.620 persones respecte a febrer, fins a comptabilitzar un total de 4.795.866 aturats, el que representa la major caiguda en un mes de març des de 2006.

Reaccions

Des de CCOO de Catalunya van reclamar "moderació a l'Executiu en la seva valoració sobre les xifres d'atur i que s'evitin expressions d'eufòria sobre la recuperació econòmica i la fi de la crisi", ja que consideren que el descens de demandants d'ocupació "no suposa directament creació d'ocupació ni millora del mercat de treball". També van tornar a reclamar una renda garantida per totes aquelles persones sense feina i sense protecció per aturamb l'objectiu d'evitar l'exclusió social.

Les patronals Pimec i Cecot van valorar "de forma positiva" la reducció d'aturats. "Per incipient i fràgil que pugui semblar l'ocupació creada, dóna peu a pensar que s'ha suavitzat la tendència dràstica de destrucció d'ocupació dels últims anys", va dir Cecot.

Per la seva banda, Pimec va reiterar que "calen impulsar mesures potents per afavorir la creació d'ocupació, com ara, reduir l'excés de càrregues impositives que suporta el factor treball". Així mateix va inisistir en que es "prenguin mesures efectives en relació al finançament de les empreses. Així, malgrat els anuncis oficials, tal com registra el Banc d'Espanya, el crèdit al sector productiu de l'economia es va reduir al febrer un 5,7%".