La Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) ha sancionat amb 98,2 milions d'euros 39 empreses i tres associacions de gestió de residus per repartir-se el mercat del sector de gestió de residus i sanejament urbà.

Entre les denunciades hi ha Recuperacions Marcel Navarro, de Llagostera -sancionada amb 412.983 euros- i altres set empreses catalanes. Les grans firmes del sector -com ara Fomento de Contratas y Construcciones (FCC), Cespa, Ferrovial, Urbaser, ACS, Valoriza i Saica- concentren el 75% de l'import de les multes, més de 72 milions, per "repartir-se els clients".

Les empreses sancionades actuen en àmbits diversos del sector de la gestió de residus i el sanejament, com ara la gestió de residus industrials, la recuperació de paper i cartró o el sanejament urbà.

L'import total de la multa representa el 3% de la facturació anual del mercat afectat, assenyalen fonts de la CNMC, que asseguren que la resolució té el seu origen en una inspecció sobre la gestió de residus a Balears i que es tracta d'una de les més complexes a causa del nombre d'empreses involucrades, el volum de la sanció, l'extensió geogràfica i la durada en el temps.

Per dur a terme aquestes pràctiques, les empreses sancionades es repartien les licitacions presentant ofertes conjuntes sota el model d'UTE o acordaven no concórrer a una part de la licitació a canvi de la posterior participació en aquestes activitats.

També van arribar a acords per respectar als clients dels seus competidors(públics o privats), al mateix temps que es repartien als nous clients; intercanviaven informació comercial sensible; boicotejaven aquelles licitacions que no s'ajustaven als seus interessos o utilitzaven a les associacions sectorials per coordinar les actuacions i les recomanacions col·lectives.

En aquest sentit, per exemple, apunta que la patronal Aselip va elaborar un Codi de Conducta que recollia recomanacions perquè es respectessin els clients dels competidors o quan no oferir, la qual cosa va produir un perjudici per a entitats locals d'Andalusia, Madrid i País Basc, així com per als contribuents.

Vuit empreses catalanes

Les empreses catalanes multades són Hera Tratesa, de Vacarisses, que haurà de pagar 1.604.880 euros; TMA, amb seu a Barcelona, 1.451.445 euros; Griñó Ecològic, de Lleida, que en pagarà 848.490; Llorens, de Granollers, 758.592 euros; Recuperacions Marcel Navarro, de Llagostera, 412.983 euros; Aceser, de Sant Cugat del Vallès, 100.000 euros; Alianplast, de Montornès del Vallès, 63.508 euros, i Rua Papel, de Sant Andreu de la Barca, que pagarà 4.001 euros de multa.

Les sancions són històriques, però encara no són fermes. La CNMC que presideix José María Marín Cremada confia que la multa sigui dissuasiva encara que ?reconeixen que l'Audiència Nacional ha revisat a la baixa sistemàticament l'import de les multes recorregudes en els dos últims anys.