Les borses europees van tornar a registrar pèrdues però moderades en el tancament d'ahir. Durant tot el dia van cotitzar amb cautela a l'espera del desenllaç en les converses entre l'Eurogrup i Gràcies. Els moviments i declaracions per trobar una solució per al país i un pacte que mantingui a Atenes en el euro van fer que els mercats es mantinguessin expectants. Les borses tancaven abans de l'anunci de l'Eurogrup, descartant extendre el rescat a Grècia i emplaçant a seguir negociant avui la proposta presentada pels grecs.

En concret, Grècia va proposar un acord de dos anys amb el Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE) que permetés cobrir les seves necessitats de finançament i la reestructuració del deute. La represa de les converses per analitzar la proposta grega va propiciar que els mercats europeus registressin menys pèrdues que en la sessió prèvia, quan es van desplomar entre un 2% i un 5%, i fins i tot en algun moment de la jornada d'ahir cotitzessin en positiu. No obstant, al tancament, les principals places del Vell Continent sumaven pèrdues, liderades per París, que es va deixar un 1,63%, mentre que Londres va caure l'1,50%; Frankfurt, l'1,25%; Madrid, el 0,78% i Milà, el 0,48%.

L'eventualitat que Grècia torni a seure per negociar amb els seus socis i creditors va ajudar que el mercat de deute també millorés lleugerament, ja que la prima de risc espanyola va caure fins als 154 punts bàsics; la d'Itàlia, a 157; i la de Portugal, a 224. La que no es va reduïr va ser la grega, que va pujar fins als 1.466 punts bàsics, des dels 1.431 en què va despertar.

La sessió va començar ahir amb els inversors de nou atents a Grècia, que anunciava ja a primera hora que estudiava mesures legals contra les institucions comunitàries per bloquejar la seva sortida de l'euro. Just aquesta possibilitat, la que el país surti de l'euro, ja la baralla el mateix Banc Central Europeu (BCE), que assegurava que si aquest fet finalment passa, seria responsabilitat del Govern hel·lè, que va decidir aquest cap de setmana trencar les negociacions amb els seus creditors en convocar un referèndum per diumenge.

La situació de Grècia es complica i més tenint en compte que ahir acabava el programa de rescat -amb l'Eurogrup descartant ara un tercer rescat immediat- i a més el país ha d'abonar 1.600 milions del crèdit que venç al Fons Monetari Internacional (FMI), i que l'executiu ja ha dit que no pagarà. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, oferia ahir al matí al govern hel·lè la possibilitat d'arribar a un acord d'última hora, abans que acabés el programa de rescat. Els ministres d'Economia i Finances de la zona de l'euro celebraven a la nit una teleconferència extraordinària per analitzar la petició del Govern de Grècia d'un tercer rescat per al país però la descartaven almenys fins a després del referèndum.

Mentrestant, Grècia vivia ahir la seva segona jornada de «corralito» mentre els socis europeus analitzaven la nova proposta del seu Govern. Ara caldrà veure com es desperten avui els mercats i com progressen les negociacions entre l'Eurogrup i el govern de Grècia.