El descens dels preus de les gasolines ha fet baixar de nou la taxa d'inflació anual d'aquest juliol. Segons dades avançades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'índex de preus al consum (IPC) s'ha estancat al 0%, una dècima menys que al juny. En cas de confirmar-se les dades el pròxim 13 d'agost, quan es publiqui la informació definitiva, aquesta xifra indicaria un canvi en la tendència alcista dels útlims cinc mesos i que al juny havia arribat al terreny positiu amb un augment del 0,1%.

En termes mensuals, el juliol és des del 2002 un mes que registra caigudes de preus com a resposta de l'inici de la temporada de rebaixes d'estiu. Aquest any, però, s'ha registrat el descens més important en els últims 22 anys amb una reducció de l'1%. De fet, aquesta és tan sols la segona vegada que es registra una inflació al 0% en la història de l'IPC. La primera va ser el 1961.

El ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, va qualificar la inflació d'«inexistent» i afirma que aquesta dada, combinada amb el creixement del PIB, reflecteix una evolució positiva del consum, de les exportacions i de la inversió, que es tradueix en la recuperació de l'economia espanyola en conjunt.