El jutge titular del Jutjat d'Instrucció número 31 de Madrid, Antonio Serrano-Arnal, va enviar ahir a l'Audiència Nacional el cas en el qual s'investiga a l'exvicepresident del Govern Rodrigo Rato davant els nous indicis que podria haver blanquejat diners a l'estranger. L'acte d'inhibició de Serrano-Arnal se sotmetrà ara a les normes de repartiment de l'Audiència Nacional per decidir quin dels sis jutges d'instrucció assumeix el cas. El TSJ de Madrid recorda que la part afectada té l'opció de presentar un recurs d'apel·lació davant l'Audiència provincial de Madrid.

Anticorrupció va canviar el seu criteri inicial en considerar en un escrit remès a Serrano-Arnal dilluns passat que la competència ja no és dels Jutjats ordinaris de Madrid, ja que han sorgit nous indicis que l'exdirector gerent del FMI va poder blanquejar diners a l'estranger entre el 2011 i el 2011 a través d'una de les seves societats. Concretament, la mercantil alemanya Bagerpleta GmbH, propietària d'un hotel a Berlín, i de la qual Rato va ser administrador fins a l'abril del 2015, quan va ser detingut.

Inicialment, la fiscal Elena Lorente considerava que el delicte de blanqueig no estava «mínimament provat», però el nou informe de l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF) enviat al Jutjat el passat 21 de juliol va fer que canviés d'opinió. Segons l'informe les inversions de l'exministre d'Economia en aquesta societat, de la qual posseeix el 44%, s'haurien dut a terme a través de la mercantil Kradonara amb diners amb un presumpte origen il·lícit, entre els quals, la corrupció.