El ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, va dir ahir que Volkswagen li ha assegurat que el programa d'inversions a Espanya "està garantit". En una entrevista a la Cadena Cope, Soria va relatar que després de reunir-se dijous a Alemanya amb el nou president del grup Volkswagen, Matthias Müller, aquest li va ratificar que el seu programa d'inversions a Espanya es mantindria.

El ministre va xifrar aquestes inversions en 3.200 milions d'euros per a la planta de Martorell i d'uns 1.000 milions per a la de Landaben a Navarra. A més, va afegir que aquests programes comporten unes "eines d'ajuda", per part de l'Estat, per "impulsar la innovació" en aquest tipus de nous models

Soria va recordar que, a tot el món, hi ha 11 milions de vehicles dièsel Volkswagen que porten instal·lat el sistema informàtic per falsejar les dades de les emissions contaminants, dels qual 9 milions circulen per Europa. El ministre va apuntar que a Espanya, els vehicles afectats per aquest problema podran anar als concessionaris, a partir de l'1 de gener del 2016, perquè els facilitin una solució al sistema informàtic que incorporen.

Quant al pla PIVE que va atorgar ajudes d'Estat per a la compra de vehicles nous, entre ells, els dièsel de Volkswagen que incorporaven aquest dispositiu, Soria va recordar que les ajudes estan regulades en un Reial Decret i que s'ha sol·licitat a l'assessoria jurídica un informe, que encara no ha estat remès. Amb tot, el ministre va apuntar que el Pla PIVE fa referència per a les subvencions oficials a la reducció d'emissions de CO2 dels vehicles, "mentre que aquest tipus de software" als motors de Volkswagen "fan referència al diòxid de nitrogen", va indicar.

Després, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Soria va dir que durant la reunió amb el president de Volkswagen li va "ratificar" que, "juntament a l'aportació que faran les respectives comunitats autònomes, es conformarà un paquet d'ajuda a la innovació que incorporen aquests models". Un compromís que va reiterar per carta a l'empresa ahir.

Soria va afegir que les ajudes que ha plantejat Volkswagen en aquests contactes són les que "normalment es plantegen per part de tots els grups automobilístics a l'hora de prendre una decisió d'ubicar a una factoria o a una altra la fabricació d'un model" i "s'ha fet al llarg de tots aquests anys pràcticament amb totes les marques que han dotat de treball addicional les seves factories aquí".