Joid'art renegocia el deute amb els bancs i supera el concurs de creditors

La firma exporta un 30% de les peces, traurà al gener dotze col·leccions i espera tancar el 2015 facturant 4 MEUR

22.10.2015 | 14:16

L'empresa gironina Joid'art, amb seu a Santa Coloma de Farners, ha superat el concurs de creditors en què es trobava immersa des de feia un any. La firma, que es dedica a dissenyar i vendre joies, ha aconseguit renegociar el deute amb els seus creditors (sobretot, bancs i Hisenda). El seu pla de viabilitat estableix que, a partir del 2016, Joid'art retornarà l'import dels préstecs en un termini de cinc anys. Després de l'acord amb els creditors, el Jutjat Mercantil ha aixecat el concurs que pesava damunt l'empresa. Joid'art traurà al gener dotze noves col·leccions, seguint el seu model de negoci, i espera tancar el 2015 facturant 4 MEUR. Compta amb nou botigues pròpies i exporta el 30% de les joies.
Joid'art, que es dedica a dissenyar, produir i vendre joies, va entrar en concurs de creditors (l'antiga suspensió de pagaments) l'octubre de l'any passat. Ho va fer de manera voluntària, arrossegada pels deutes de més de 2 MEUR que acumulava amb els bancs i Hisenda.

El concurs afectava tant la seu de l'empresa, situada a Santa Coloma de Farners i on es dissenyen les col·leccions, com el taller que tenen a Osor (Selva) i la seva comercialitzadora (aquesta última, amb seu a Girona). Les successives davallades de facturació arran de la crisi, sumades als crèdits que la marca havia demanat per tenir liquiditat i a la hipoteca que hi havia damunt les instal·lacions van empènyer Joid'art a recórrer al Jutjat Mercantil.

Ara, un any després, la firma gironina ha aconseguit sortir de l'atzucac. Per renegociar el deute, Joid'art va presentar un pla de viabilitat, que ha rebut el vistiplau dels creditors. Això ha permès que el Jutjat Mercantil hagi alçat el concurs, i que l'administrador concursal que s'encarregava de tutelar els comptes de l'empresa hagi cessat en les seves funcions.

El pla de viabilitat estableix que, a partir de l'any vinent, Joid'art retornarà els imports dels crèdits en un màxim de cinc anys (és a dir, fins a finals del 2020). "Hem aconseguit sortir d'una situació que no era gens agradable, i el fet que ens hagin aprovat el pla de viabilitat demostra que els creditors creuen en l'empresa", explica el gerent, Alfred Fernández.

Exportació, noves col·leccions i venda on-line

L'empresa gironina centra ara el seu pla de negoci en dues branques. Per una banda, continuar apostant per treure cada sis mesos noves col·leccions al mercat (al gener, se'n posaran a la venda 12). I per l'altra, diversificar els canals de comercialització, més enllà de les botigues tradicionals.

De fet, en els darrers anys, Joid'art ha intensificat les vendes a l'estranger. Si en fa cinc l'empresa gironina només venia un 8% fora de l'Estat, aquest 2015 el percentatge ha crescut fins al 30%. A l'exterior, les col·leccions de Joid'art es venen majoritàriament a Europa. Però també a Austràlia, els Estats Units o el Japó.

A més, des de finals del 2012 Joid'art compta amb una botiga virtual que, com explica el gerent, "tot i que Internet encara representi una part petita del global, cada any doblem les vendes fetes a través d'aquest canal on-line".

L'empresa gironina preveu tancar l'exercici facturant 4 MEUR. Actualment, Joid'art compta amb una quarantena de treballadors i té nou botigues pròpies: set d'elles a Barcelona ciutat i les altres dues a Girona i Púbol. En el darrer any, però, la firma ha tancat la joieria que tenia a Sant Cugat del Vallès. A més, les seves peces també es venen a d'altres establiments multimarca.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

La nova llista de morosos inclou a 4.549 deutors
La nova llista de morosos inclou a 4.549 deutors<br/>

La nova llista de morosos inclou a 4.549 deutors

L'import que deuen les persones físiques i jurídiques del llistat ascendeix a 4.549.000

Els treballadors autònoms podrien deduir fins a 12 euros al dia per menjar

Els treballadors autònoms podrien deduir fins a 12 euros al dia per menjar

Els partits ultimen la negociació de la nova Llei d'Autònoms impulsada per Ciutadans

Creen un lobby empresarial i tècnic a Girona per pressionar Endesa

Creen un lobby empresarial i tècnic a Girona per pressionar Endesa

Asseguren que la falta de recursos humans i tecnològics de l'elèctrica els fan perdre...

BBVA incrementa un 52% a Girona la facturació en primes d´assegurances

És la província que més creix en les línies de negoci de cotxe i llar, amb un 29,2% i un 33,7%...

Enllaços recomanats: Premis cinema