Els quatre principals bancs grecs tenen unes necessitats de capital addicional d'entre 4.400 milions i 14.400 milions d'euros, segons els resultats de les proves de resistència publicades pel Banc Central Europeu (BCE). En el cas que les variables econòmiques evolucionin de forma normal (escenari base), les necessitats serien de 4.400 milions d'euros, mentre que els requeriments sumarien fins a 14.400 milions si es produeix una evolució negativa (escenari advers).

El BCE va informar que els quatre bancs sistèmics -Banc Nacional de Grècia, Banc del Pireu, Al?pha Bank i Eurobank- tenen fins al 6 de novembre per explicar els seus plans per afrontar aquestes necessitats. Un cop facilitades aquestes dades, podrà començar el ?procés de recapitalització, que haurà de concloure abans de finals ?d'any.

En concret, els càlculs del BCE parteixen del supòsit que l'Alpha Bank necessitarà 263 milions d'euros en l'escenari base i 2.743.000 d'euros en l'advers. Les necessitats de l'Eurobank són de 339 milions d'euros en l'escenari base i 2.122.000 d'euros en el desfavorable. En el cas del Banc Nacional de Grècia, el BCE situa la manca de capital en 1.576 milions d'euros en l'escenari base i de 4.600 milions en l'advers. Per al Banc del Pireu són 2.213 milions d'euros les necessitats en l'escenari de referència i 4.933.000 d'euros en l'advers.

La Comissió Europea (CE) es va mostrar "encoratjada" pels resultats de les proves de resistència que han estat efectuades a la banca grega. "És un important pas en la implementació del programa d'assistència financera de tres anys de durada del Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE)" a Grècia per fins s 86.000 milions d'euros, va assegurar una portaveu de la Comissió Europea.

"El procés de recapitalització és una part integral dels esforços de Grècia i dels seus socis per restaurar la confiança en el sector bancari, amb l'objectiu que els controls de capital puguin ser aixecats gradualment i reprendre la prestació de crèdits assequibles a l'economia" , va afegir la Comissió Europea.