L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) ha situat el creixement de l'economia catalana del tercer trimestre en el 0,9% respecte els tres mesos anteriors i en el 3,6% en relació amb un any enrere. Així, segons els càlculs de l'Airef, Catalunya hauria crescut una dècima més que el conjunt de l'estat espanyol (0,8%) en termes intertrimestrals i dues dècimes més en termes interanuals. Els càlculs de l'Airef superen els fets per la Cambra de Comerç la setmana passada, que preveien un augment del PIB del 0,8% intertrimestral per a Catalunya i situaven la xifra anual al 3,3%. L'Idescat publicarà les xifres provisionals del creixement del tercer trimestre aquest dijous.

Les estimacions del creixement del PIB per autonomies confirmen la tendència d'una recuperació que s'està moderant en la segona meitat de l'any. Així, segons els càlculs de l'Airef, l'economia catalana va créixer un 1% en el primer i el segon trimestre, però va desaccelerar fins al 0,9% en el tercer. Pel que fa a les taxes interanuals, però, el creixement interanual estimat del 3,6% suposa mig punt més que els tres primers mesos de l'any i dues dècimes més que d'abril a juny.

Per autonomies, l'autoritat fiscal independent calcula que la Rioja va liderar el creixement durant el tercer trimestre, amb un increment del PIB de l'1,2%. La segueix les Illes Balears (1,1%) i cinc comunitats que arriben al 0,9%: Canàries, Castella i Lleó, País Valencià, Navarra i Catalunya. Galícia, Andalusia, Aragó i Astúries creixen igual que el conjunt de l'Estat, un 0,8%. Mentrestant, n'hi ha sis que estan per sota de la mitjana estatal: País Basc, Madrid, Castella-La Manxa i Extremadura amb un 0,7%; Cantàbria (0,6%) i Múrcia (0,4%).

En termes anuals, el País Valencià i les Illes Balears registren un augment del PIB del 4,3%. Les segueixen la Rioja (3,8% ), Canàries (3,7%) i Catalunya (3,6%), en la cinquena posició. Tot seguit hi ha Madrid i l'Aragó (3,3%), Cantàbria i Andalusia (3,2%), Navarra, País Basc i Castella i Lleó (3%), Galícia (2,9%), Extremadura i Astúries (2,8%), Castella-la Manxa (2,6%) i Múrcia (2,5).

Fa menys d'una setmana, va ser la Cambra de Comerç de Barcelona qui feia publiques les seves dades. Segon l'entitat, l'economia catalana va créixer un 3,3% interanual durant el tercer trimestre però «va moderant paulatinament el ritme d'acceleració». L'ens va mantenir les previsions de creixement per al 2015 i el 2016, en el 3% i el 2,8% respectivament, perquè «l'entorn econòmic s'està tornant una mica més incert», ha assenyalat el president de la Cambra, Miquel Valls, qui ha afegit que de cara a l'any vinent els riscos augmenten.

La Cabra de Comerç considera que en comparació amb els tres mesos anteriors, el PIB català va créixer un 0,8% durant el tercer trimestre, segons les estimacions de la Cambra i ARQ-LAB de la Universitat de Barcelona (UB). Així, el creixement hauria afluixat una dècima respecte el 0,9% del segon trimestre i dues respecte l'1% dels primers tres mesos de l'any.

D'acord amb aquesta previsió, el creixement interanual del PIB va escalar entre el juliol i el setembre fins al 3,3%, mig punt per sobre del creixement registrat el trimestre anterior, que va ser del 2,8% segons l'Idescat. La Cambra considera que al quart trimestre es podria arribar al 3,4%. Des del segon trimestre del 2007 no s'assolia una xifra de creixement tan elevada a Catalunya.

La previsió és similar a la de l'economia espanyola, que entre juliol i setembre tindria un creixement intertrimestral també del 0,8% i interanual del 3,4% -una dècima més que a Catalunya. L'Idescat donarà a conèixer les dades provisionals el PIB del tercer trimestre demà passat, i les definitives el 23 de desembre.