El baix preu del petroli augmentarà la dependència amb l´Orient Mitjà

Un informe alerta dels riscos de l'abaratiment del cru per a la «futura seguretat energètica»

11.11.2015 | 07:00

Un període estès de preus baixos del petroli podria fer augmentar la dependència de països exportadors de l'Orient Mitjà, els costos de producció són més reduïts, ha dit avui l'Agència Internacional de l'Energia (AIE).
En presentar l'informe Perspectives per a l'energia mundial 2015, el director executiu de l'organisme, Fatih Birol, va dir que, tot i que l'abaratiment del cru és positiu per als consumidors, pot afectar «a la futura seguretat energètica». La caiguda dels preus, que ara se situen al voltant dels 50 dòlars per barril, ha portat a un reequilibri natural del mercat, que deixa fora els agents amb més costos de producció. Segons l'AIE, si la depreciació es manté, pot haver-hi dos riscos, d'aquí a 2040.
D'una banda, podria augmentar la dependència d'un petit nombre de països de l'Orient Mitjà, els costos de producció són més baixos que els dels seus competidors en altres parts del món, pel que poden sostenir preus més baixos del barril. D'altra banda, una manca generalitzada d'inversió a causa de la poca rendibilitat del cru, al costat d'un augment de la demanda, podria fer que els preus pugessin molt de sobte. Birol va advertir que l'actual baix valor del petroli no ha de portar «a l'autocomplaença», sinó que «s'ha d'aprofitar per reforçar la capacitat d'afrontar futurs reptes a la seguretat energètica», per exemple mantenint una inversió adequada en infraestructures. En un altre escenari hipotètic en què els preus es recuperen, l'AIE calcula que el preu del barril pot situar en 80 dòlars el 2020.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

El mercat de treball gironí en cinc gràfics
El mercat de treball gironí en cinc gràfics

El mercat de treball gironí en cinc gràfics

Evolució històrica de l'ocupació i l'atur per sectors productius a les comarques gironines segons...

CCOO i UGT: Es crea ocupació precària i parcial

CCOO i UGT: Es crea ocupació precària i parcial

Destaquen la destrucció de llocs de treball a la indústria

La taxa d´atur gironina cau per sota el 15%, un nivell que no es registrava des de 2009

La taxa d´atur gironina cau per sota el 15%, un nivell que no es registrava des de 2009

L'Enquesta de Població Activa (EPA) assenyala que a finals del tercer trimestre hi havia 56.000...

Enllaços recomanats: Premis cinema