El preu del barril de petroli Brent va arribar a tocar ahir els 30 dòlars, marcant així el seu nivell més baix des d'abril de 2004, mentre que la cotització del cru de Texas baixava al seu nivell més baix des de desembre de 2003. En concret, el preu del barril de petroli de referència per al Vell Continent va baixar fins 30,82 dòlars des dels 31,54 de l'obertura, encara que més tard va tornar a remuntar fins a l'entorn dels 32 dòlars.

D'aquesta manera, el preu del Brent acumula un retrocés del 17,32% en el que portem d'any, mentre que en els últims dotze mesos la caiguda acumulada és del 35%. Per la seva banda, el preu del barril de petroli Texas, de referència als Estats Units, baixava fins als 30,60 dòlars per barril, davant dels 31,41 del tancament de dilluns.

El banc nord-americà Morgan Stanley va advertiir que una major depreciació del iuan podria desencadenar una caiguda del preu del petroli fins als 20 dòlars per barril.

La petroliera britànica BP va anunciar que retallarà 4.000 llocs de treball a nivell global per fer front a la caiguda del preu del petroli pels temors sobre l'economia xinesa i la sobreoferta al mercat.

La multinacional va explicar que la depreciació del cru, que s'ha devaluat un 70% en un any i mig, l'obliga a reduir la despesa en les àrees d'exploració i producció, on es proposa «simplificar l'estructura i estalviar costos sense perjudicar la seguretat», va dir un portaveu a la cadena pública britànica BBC.

Aquesta font va precisar que, després de la supressió d'aquests llocs de treball durant aquest any, la força laboral de l'empresa en aquests departaments quedarà per sota de 20.000 persones, d'una plantilla total de 80.000.

BP va assegurar que segueix compromesa amb l'extracció de petroli al mar del Nord i va indicar que aquest any invertirà 4.000 milions de dòlars en les seves operacions al Regne Unit, on executarà uns 600 acomiadaments. La grans empreses petrolieres han indicat que reduiran les seves inversions i intentaran reduir despeses davant la persistent caiguda del preu del cru.