El malson xinès té les borses amb l´ai al cor

L'IBEX 35 es desploma
un 3,2% i se situa a nivells
de juliol del 2013, per sota dels 8.300 punts

21.01.2016 | 07:20

Les borses europees continuen atrapades en el perjudicial bucle xinès. Els dubtes que planegen sobre la salut de la primera economia asiàtica i la segona mundial contagien els parquets. Sense anar més lluny, ahir, l'IBEX 35 va perdre un 3,20% i va caure fins als 8.281,40 punts, uns nivells que no es registraven des del mes de juliol del 2013. En el que portem d'any, la Borsa Espanyola s'ha devaluat un 13,3%. Als dubtes que desperta la Xina als mercats internacionals s'hi ha de sumar la caiguda en picat del preu del petroli, una tendència que ja ha provocat moviments significatius per part dels països productors: Veneçuela ha sol·licitat una reunió extraordinària de l'OPEP per al proper mes de febrer en la qual instarà els socisa prendre mesures per frenar la tendència negativa dels preus. No obstant això, un portaveu d'un dels estats membres declarava a l'agència EFE?que és «poc probable» que aquesta trobada s'acabi celebrant davant l'oposició de països com l'Aràbia Saudita, partidària de mantenir els nivells de producció actual amb l'objectiu de fer fora del mercat competidors com ara Estats Units, que necessiten un preu de 60 dòlars el barril per fer rentable la venda de petroli (el barril de l'OPEP, el Brent i el de Texas ha arribat a baixar dels 30 dòlars).
A tot això, Rússia va assistir ahir a la depreciació històrica del ruble, que ahir va fregar mínims històrics respecte del canvi amb el dòlar (79,5 rubles per cada dòlar). La davallada del preu del petroli tampoc no ajuda gens l'economia russa, que els mercats internacionals observen amb especial atenció.

El torn de Mario Draghi
Avui, en aquest context internacional difícil i dos dies després que el Fons Monetari Internacional rebaixés a la baixa la previsió de creixement mundial, qui tindrà tot el protagonisme serà Mario Draghi, el president del Banc Central Europeu (BCE), a qui correspondrà anunciar què fa l'autoritat bancària europea amb els tipus d'interès. Tot fa pensar, apunten els analistes, que Draghi mantindrà els tipus d'interès i el programa de compra de deute públic i privat, i deixarà la porta oberta a noves mesures d'estímul econòmic aplicables els propers mesos en cas que la situació ho requereixi.
Els mercats, doncs, estaran molt pendents del que digui Draghi sobre el descens vertiginós del preu del petroli i el seu possible efecte sobre la inflació. L'objectiu del BCE passa per mantenir la inflació per sota del 2%; a partir d'ara, l'autoritat europea es fixarà en la inflació subjacent, la que descompta els elements més volàtils, com son l'energia i els aliments.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Josep Maria Álvarez
El líder de la UGT proposa que els robots ´paguin´ la Seguretat Social

El líder de la UGT proposa que els robots ´paguin´ la Seguretat Social

Pepe Álvarez diu que la idea, un "posicionament teòric", contribuiria a la sostenibilitat del...

Ryanair ofereix 100.000 vols per dos euros

Ryanair ofereix 100.000 vols per dos euros

Els viatges s'han de fer durant el mes de novembre en les línies operades dimarts o dimecres

Les empreses de Girona amb facturació superior a 70 milions apugen els sous l´1,3%

Les empreses de Girona amb facturació superior a 70 milions apugen els sous l´1,3%

El 85% dels contractes signats per aquestes empreses són fixos i el 9% són temporals

Els Roca apadrinen un llibre de receptes creades pels treballadors de Metalquimia

Els Roca apadrinen un llibre de receptes creades pels treballadors de Metalquimia

«Gourmeat» presenta propostes culinàries centrades en productes processats amb la tecnologia de...

Enllaços recomanats: Premis cinema