El Govern estudia apujar la taxa turística

L'any passat es van recaptar 6 milions d'euros a Girona per aquest impost nascut amb l'oposició del sector turístic

19.03.2016 | 11:43
El secretari d´Hisenda diu que la taxa turística que es cobra a Catalunya és "inferior a l´estàndard europeu"

El marge per crear nous impostos per part del Govern està "molt esgotat" però el que sí farà és reformular-ne alguns aquesta legislatura. A banda dels canvis que s'han de fer als impostos de grans establiments comercials i d'aviació per imperatiu de la Unió Europea, la Generalitat planeja modificar la taxa turística per incrementar-la en alguns àmbits. "Entenem que hi ha algunes destinacions turístiques al nostre país que, en termes comparatius amb altres destinacions similars a Europa, estan en taxes molt inferiors a l'estàndard europeu", ha assegurat el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, en una entrevista a l'ACN. Per això, el Govern es planteja increments de la taxa en alguns àmbits del turisme.

L'objectiu de la reforma és que "l'impost d'estades turístiques millori el seu funcionament a partir de l'experiència acumulada" des que es va posar en marxa el novembre del 2012, ha explicat Salvadó. "Entenem que hi ha sectors de l'àmbit del turisme que tenen recorregut per incrementar la seva recaptació", ha dit el secretari d'Hisenda, que no ha volgut concretar en quins àmbits s'augmentarà la taxa.

La Generalitat fa 15 dies que està treballant en una proposta de canvi per a la taxa turística amb la intenció d'incorporar-la a la llei de mesures fiscals i financeres, d'acompanyament dels pressupostos del 2016. En cas que s'hagi de treballar amb un pressupost prorrogat, es buscarà "l'alternativa" per aprovar la modificació, ha detallat Salvadó.

El secretari d'Hisenda ha recordat que la taxa turística és finalista i reverteix sobre el sector del turisme, de manera que "la voluntat no és recaptatòria", sinó de "regulació del mercat" i de "poder revertir els recursos en un sector estratègic".

L'altre canvi tributari que hi haurà serà la modificació de l'impost de grans equipaments comercials (IGEC), que s'ha d'adaptar a les peticions de la Comissió Europea, que va considerar que l'impost suposava una ajuda encoberta al petit comerç. En aquest cas, es farà una "transformació en profunditat" per reorientar-lo cap a finalitats ambientals i encara no se sap si els canvis implicaran augmentar o minvar la recaptació, ha apuntat Salvadó. "Esperem tenir una reformulació de l'impost en els propers dos mesos", ha afegit.

L'impost de l'aviació també s'ha d'ajustar als imperatius europeus, si bé el canvi tindrà un abast més limitat i és més "de detall". En aquest cas "s'han d'eliminar alguns elements que no estaven alineats en àmbits de la lliure concurrència" perquè la Unió Europea considerava que s'estaven realitzant "ajuts d'estat" encoberts amb el tribut, ha detallat el secretari d'Hisenda. Les modificacions implicaran un lleuger increment de la recaptació.

Petició de "sentit comú" en l'impost de dipòsits bancaris

Salvadó confia que el futur govern de l'estat tingui "sentit comú" i "sensibilitat" amb l'impost de dipòsits bancaris i actuï diferent de l'executiu del PP, que fins ara ha tingut una "vocació obstruccionista" i ha "preservat el sistema bancari" per sobre de l'obtenció d'ingressos per l'erari públic.

Amb els 500 milions d'euros que Catalunya ha deixat d'ingressar per l'anul·lació de l'impost, "permetrien aprovar dos plans de xoc i afrontar moltes necessitats socials que requereix Catalunya", ha apuntat Salvadó.

El Tribunal Constitucional va tombar l'impost català de dipòsits bancaris després que el govern espanyol presentés un recurs contra el tribut. L'impost català preveia un gravamen d'entre el 0,3% i el 0,5% per als dipòsits, però finalment s'ha acabat imposant el 0,03% decretat per l'executiu estatal.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema