La patronal gironina FOEG i la delegació provincial del Col·legi d'Economistes de Catalunya, han presentat, aquest matí, l'Enquesta d'Opinió Hivern 2016 sobre la situació de l'economia gironina. L'estudi, d'àmbit català i en el qual han participat 1.500 dels 8.000 economistes col·legiats, assenyala que «la situació de l'economia catalana és millor que la de fa un any», tot i que identifica diversos obstacles que podrian comprometre la recuperació definitiva: l'elevada taxa d'atur (tant en el global català com en el territori gironí), l'elevat cost de l'energia elèctrica i la inversió inexistent en infraestructures comprometen, a parer dels experts i de la FOEG, la recuperació econòmica del Principat i de les comarques de Girona.

En aquest context, el president de FOEG, Ernest Plana, apunta que les empreses gironines són «menys competitives en el mercat exterior» a causa dels elevats preus de l'energia elèctrica. Plana recorda que el 50% de la factura que paguen els empresaris correspon a impostos; una reducció d'aquest percentatge, afirma, col·locaria les empreses de Girona en una millor posició per competir i «evitaria deslocalitzacions».

D'altra banda, el màxim dirigent de la patronal FOEG reclama a les administracions públiques més inversió en obra pública i cita tres projectes concrets: l'impuls definitiu del Corredor Mediterrani; la connexió ferroviària entre l'aeroport i l'estació de l'AVE de Girona i el desdoblament de la carretera N-II, en els trams que queda pendent. La posada en marxa d'obres d'aquesta envergadura contribuiria a revifar el sector de la construcció, assenyalen la FOEG i els economistes. De fet, en l'enquesta feta pública aquest matí, prop del 90% dels experts consultats consideren que 2016 no serà l'any de la «recuperació definitiva» del sector de la construcció a Girona.

Índex de confiança

En una taula de valoració del 0 al 10, els economistes de la demarcació de Girona es mostren moderadament confiats en l'evolució positiva de l'economia catalana (5,2), explica Esteve Gibert, president de la delegació a Girona del Col·legi d'Economistes de Catalunya. Menys optimistes són amb les perspectives de futur de l'economia espanyola, on l'índex de confiança dels col·legiats se situa en 4,63 punts sobre 10. De les quatre províncies catalanes, els economistes gironins són els que es mostren més confiats en la recuperació de l'economia.

Amb l'atur al capdavant (el 68,2% dels enquestats l'entén com el principal problema de l'economia catalana), el Col·legi d'Economistes identifica altres variables que podrien comprometre la revifada econòmica: es tracten, per aquest ordre, del dèficit fiscal Catalunya-Espanya (51% dels enquestats); de la situació política (44%); la manca de reformes estructurals (30,4%); la poca inversió en infraestructures (28%); la feblesa de la demanda interna (27%); la situació financera, sobretot la dificultat de les empreses per accedir al crèdit (24%) i els costos laborals (11%).