L'atur interanual encadena 34 mesos de caigudes a Girona i frega registres de 2008

A la província, el maig es tanca amb 42.000 persones inscrites a les llistes del SOC, un 11% menys que fa un any

06.06.2016 | 07:15

Espanya trenca la barrera psicològica -i dramàtica- dels 4 milions d'aturats i això no passava des d'agost del 2010: el maig es va tancar amb 3.891.403 persones inscrites a les llistes dels serveis d'ocupació, segons dades del Ministeri d'Ocupació i de la Seguretat Social. A Girona, les dades també són positives: d'abril a maig el nombre d'inscrits al Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) va reduir-se de 2.228 persones (veure gràfic adjunt), una caiguda percentual de 5 punts que deixa el nombre d'aturats en 42.346; de maig de l'any passat al maig de 2016, que tot just acabem de deixar enrere, la caiguda ha estat de 5.166 persones (10,87%).

La comparativa amb el mes d'abril deixa clar que el sector serveis, amb la temporada d'estiu a tocar, lidera, amb claredat, el descens de l'atur registrat, amb 1.691 professionals d'aquest àmbit apuntats a les llistes del SOC. A molta distància s'hi situen la indústria (-189); la construcció (-184) i l'agricultura (-140), mentre que el col·lectiu «sense feina anterior» va reduir-se de 24 inscrits al SOC. La patronal Pimec a Girona valora «positivament» aquestes dades i posa l'accent en el bon comportament de l'ocupació, en termes interanuals, a la indústria i a la construcció. I subratlla, en clau optimista: la reducció de l'atur desementeix «l'hipotètic alentiment del qual sovint es parla». No obstant això, Pimec no amaga que la desocupació «segueix sent un dels principals problemes econòmics i socials del país» i demana, per tant, que la lluita contra l'atur es mantingui entre «les prioritats» de l'agenda política.

Més afiliats a la SS
En paral·lel a la reducció de la desocupació, el nombre d'afiliats a la Seguretat Social, cotitzants, va créixer de prop de 8.000 persones el maig respecte a l'abril. D'altra banda, en la comparativa mensual la contractació va augmentar un 17,46%. Això són 25.605 contractes nous, dels quals la immensa majoria, 22.114, van ser temporals i 3.491 van ser fixos (respecte a l'abril, la contractació temporal va créixer un 20% i la indefinida, només un 3,31%).

Precarització
Tal com ha passat a Girona, a Catalunya l'atur encadena quatre mesos consecutius de caigudes aquest any. Al Principat, les llistes del SOC s'han reduït de 15.918 persones i el nombre d'aturats es queda en 470.205. Per al secretari del Departament de Treball, Josep Ginesta, les dades de maig són bones, tot i que, en aquesta ocasió, el focus cal posar-lo no tant en la reducció de l'atur sinó en la qualitat de l'ocupació creada. En aquesta línia, Ginesta va recordar ahir que el 88% dels nous contractes «són temporals, de més curta durada, mals retribuïts i molt inestables», propis d'un mercat laboral precari, allunyat del que «hauria de tenir un país del primer món i que intenta ser una economia competitiva».

Una valoració coincident amb la dels sindicats majoritaris: CCOO posava el crit al cel per alertar que «les persones treballadores s'ocupen en feines precàries, inestables i sotmeses a una forta rotació laboral»; UGT, per la seva banda, subratllava «l'estacionalitat de l'ocupació» i vinculava la reducció de l'atur a Catalunya a «l'arribada del bon temps i l'inici de la temporada turística». Ambdues organitzacions mostraven preocupació davant del fet que prop del 76% de la població aturada cobra una prestació màxima de 426 euros mensuals o ja no ingressa res. En el cas de Girona, d'un registre total d'aturats de més de 42.000 persones, només 25.500 perceben algun tipus de prestació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Josep Maria Álvarez
El líder de la UGT proposa que els robots ´paguin´ la Seguretat Social

El líder de la UGT proposa que els robots ´paguin´ la Seguretat Social

Pepe Álvarez diu que la idea, un "posicionament teòric", contribuiria a la sostenibilitat del...

Ryanair ofereix 100.000 vols per dos euros

Ryanair ofereix 100.000 vols per dos euros

Els viatges s'han de fer durant el mes de novembre en les línies operades dimarts o dimecres

Les empreses de Girona amb facturació superior a 70 milions apugen els sous l´1,3%

Les empreses de Girona amb facturació superior a 70 milions apugen els sous l´1,3%

El 85% dels contractes signats per aquestes empreses són fixos i el 9% són temporals

Els Roca apadrinen un llibre de receptes creades pels treballadors de Metalquimia

Els Roca apadrinen un llibre de receptes creades pels treballadors de Metalquimia

«Gourmeat» presenta propostes culinàries centrades en productes processats amb la tecnologia de...

Enllaços recomanats: Premis cinema