Els ciutadans de Catalunya amb hipoteques podran obtenir descomptes d'uns 117 euros anuals amb la taxa que ha marcat l'euríbor al maig, que suma el seu quart mes en negatiu. L'import mitjà de les hipoteques constituïdes a Catalunya al maig va ascendir a 120.400 euros, amb un estalvi mensual de 9,75 euros i anual de 117 euros. L'euríbor a dotze mesos, l'indicador més utilitzat per al càlcul d'hipoteques, va tancar el mes passat en el -0,013 %, fet que provocarà que, en termes generals, les quotes d'aquests crèdits es vegin reduïdes de mitjana en una mica més de 100 euros a l'any.

Malgrat aquest registre mensual negatiu, els clients no rebran diners pel seu préstec, ja que els bancs sumen a l'euríbor del mes de referència un diferencial, és a dir, un percentatge addicional, per calcular els pagaments. Si a la taxa mitjana de maig (-0,013 %) se li suma un diferencial d'1 punt percentual, l'interès final serà realment del 0,987 %, de la mateixa manera que si a l'euríbor de fa un any (0,165 %) se li afegeix un 1 %, assoliria l'1,165 %.

A Espanya, el diferencial més baix al qual s'ha venut de forma general una hipoteca va ser de 0,17 punts percentuals, pel que l'euríbor a un any hauria d'enfonsar-se una mica més que això perquè una vegada aplicat el diferencial, els interessos fossin negatius. Tot i això, la rebaixa dels préstecs hipotecaris depèn de l'import inicial del crèdit que s'hagi sol·licitat, que sol variar depenent de la comunitat autònoma espanyola en la qual es compri l'habitatge. Segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) corresponents a maig del 2016, l'import mitjà d'una hipoteca per a la compra d'habitatge a Espanya era de 103.921 euros, amb el que, aplicat l'últim euríbor més el diferencial d'un punt percentual, la quota de la hipoteca assolia els 399,46 euros.