La Comissió Europea (UE) prepara sancions per a Espanya i Portugal per incomplir els seus compromisos de reducció del dèficit i adoptarà una decisió sobre el tema al juliol, segons va avançar el setmanari alemany Der Spiegel. Només en cas que un país es trobi davant "una crisi econòmica inesperada" es podria renunciar a aquests sancions, va afegir aquest mitjà, que va citar com a font un informe del consell jurídic de la CE. "No hi ha possibilitat jurídica de tancar els ulls", segons Der Spiegel, que adjudica aquesta frase a un funcionari comunitari no identificat.

Una decisió per dictar eventuals sancions ha de ser adoptada per majoria qualificada dels Estats membres i és competència de la CE fer la recomanació en aquest sentit, recordava així mateix el setmanari. Der Spiegel va fer referència, d'altra banda, a les crítiques creixents que ha rebut el president de la CE, Jean-Claude Juncker, per suposada parcialitat en l'aplicació dels mecanismes previstos, en benefici, per exemple, de França.

"Si les regles no són correctes cal canviar-les, en lloc de vulnerar-les contínuament", va explicar el líder dels Verds a l'Eurocambra, Philippe Lamberts. "El president de la Comissió Europea no pot deixar sense efecte els acords vigents", considera per la seva banda el ministre de Finances de Baviera, Markus Söder.

La CE va decidir al maig posposar fins al juliol una decisió per l'incompliment dels compromisos del dèficit d'Espanya i Portugal. El Pacte d'Estabilitat i Creixement (PEC) exigeix als països mantenir el seu dèficit per sota del 3% del PIB, de manera que, si el superen, se'ls assignen uns objectius anuals de reducció del desviament que han d'anar complint, sota pena de ser sancionats amb una multa equivalent al 0,2% del PIB.

El dèficit públic d'Espanya es va situar en el 5,1% del PIB el 2015, comptant les ajudes concedides a la banca, gairebé un punt per sobre de l'objectiu del 4,2% que li exigia Brussel·les per encarrilar el seu desviament per sota del límit del 3% l'any 2016, tot i que la CE ha proposat donar un any més al país perquè aconsegueixi això últim.