PSOE, Podem i els sindicats, ahir, van criticar durament el Govern en funcions per la destralada a la guardiola de les pensions. Mentrestant, el PP ha remarcat que sota el seu mandat les pensions pugen cada any i ha recordat la congelació de les pensions establerta durant l'etapa socialista.

La Tresoreria de la Seguretat Social, abans d'ahir, va treure 8.700 milions d'euros del Fons de Reserva per pagar les pensions de juliol. L'extracció ha fet baixar la ?guardiola fins a 25.176 milions.

El diputat electe del PSOE per Múrcia, Pedro Saura, va acusarMariano Rajoy d'haver amagat la destralada durant la campanya electoral.

Així mateix, va afegir que «demà» serà el retorn de les retallades, arran d'una desviació del dèficit del 19% a l'abril, respecte a l'any anterior, a més dels diners necessaris per arriba a l'objectiu del dèficit d'aquest any. «Rajoy ha enganyat, mentit i ocultat als espanyols sobre la intenció de treure aquests diners del Fons de Reserva», va criticar Saura, el qual va recordar que, durant la campanya, el PSOE va posar les pensions a la discusió política.

Pedro Saura va recordar que ell mateix va posar les pensions en la discusió política quan en un debat va retreure al ministre d'economia, Luis Guindos, que ocultava el problema de les pensions.

El secretari Polític de Podemos, Iñigo Errejón, va criticar el nou cop de destral a la guardiola i va assenyalar que la fulla de ruta de l'Executiu és primer fer el sistema insostenible i després privatitzar-lo. Dins del mateix partit, el secretari d'Organització, Pablo Echenique, va ressaltar la destralada deprés d'haver votat.

L'àmbit sindical també va denunciar la incongruència de comsumir més del necessari alhora que es financien les tarifes planes i va incidir en la necessitat d'adoptar mesures per millorar els ingressos a la Seguretat Social.

Crítiques sindicals

Carlos Bravo (CCOO) va indicar que el Govern no pot garantir ni el creixement econòmic, ni l'equilibri del sistema de pensions.

UGT va protestar pel fet que el Govern hagués amagat la voluntat de fer la destralada als seus interlocutors socials. El sindicat va assenyalar que va mostrar -fa pocs dies- la seva preocupació per la situació financera de la Seguretat Social. Una situació -segons ells- caracteritzada per la creixent disposició dels fons de reserva i la proximitat a quedar exhaurits.

Davant de les crítiques, la diputada electa del PP, Carolina España, va afirmar que l'«enemic públic número 1» de la Seguretat Social és el PSOE. «Cada vegada que governa la deixa en dèficit». La diputada va ressaltar que amb el PP les pensions pugen cada cada any i va subratllar que les pensions estan garantides per llei. «Perquè ningú es congeli -va exposar-, com en l'època del PSOE».

La clau -segons la seva opinió- per a la sostenibilitat de les pensions està en la feina. Carolina España va incidir en el fet que -segons ella- ara amb el PP les pensions estan més garantides pel fet de crear-se 1.500 llocs de treball al dia, i ho va comparar amb el fet que en el temps dels socialistes la destrucció de feina era de 1.400 llocs de treball al dia.