L'any en què en complirà 25 d'existència, la Universitat de Girona (UdG) investeix el 23è doctor honoris causa, la distinció màxima que concedeix la institució acadèmica. Ahir, en una cerimònia solemne celebrada a l'Aula Magna Modest Prats, a l'església de Sant Domènec, l'espai més noble per a l'esdeveniment més cèlebre, amb «honor» rebia Peter J. Balsells (Barcelona, 1928) el títol, el primer d'aquestes característiques que li atorga una universitat catalana i que li reconeix una carrera professional apassionada i exitosa als Estats Units, on va emigrar quan tenia tot just 18 anys per fugir de la misèria provocada per la Guerra Civil espanyola. Al país del somni americà, Balsells va fundar la companyia Bal Seal Engineering, amb implantació a diversos països i que proveeix d'alta tecnologia la indústria mèdica i l'aerospacial, entre d'altres, i impulsa, des de 1996, un programa de beques que permet a estudiants d'Enginyeria catalans completar la seva formació a les amèriques nòrdiques, a Califòrnia, 17 dels quals han procedit de la UdG.

«Molt content de tornar a casa», Balsells, que recorda «molt bé» quan en va marxar, en uns «temps difícils», va manifestar que tindrà «sempre aquest dia (ahir)» a la memòria. Un home «fet a si mateix», en paraules del rector de la Universitat, Sergi Bonet, que va creuar l'Atlàntic per «perseguir el somni» que tenia al cap: fundar la seva pròpia companyia, primer, i convertir-se en mecenes de joves promeses de la seva mare pàtria, Catalunya, després.

Objectius que aquest enginyer de llarga carrera que té registrades, a nom de la seva companyia una setantena de patents, ha aconseguit a base de «passió» per allò que fa i «d'evitar la competència». Avís a emprenedors futurs: «La competència -exposa el ja doctor honoris causa- és bona per als altres», diu, i sota aquesta premissa, la d'eludir imitacions, ha construït el seu imperi tecnològic personal, a còpia d'aplicar «procediments diferents» en el disseny i, sobretot, en la producció de les peces de Bal Seal Engineering, processos que Balsells ha mantingut «en secret» pels segles dels segles, de manera que les altres companyies, tot i que poden copiar-li patents, no han estat mai en condicions de reproduir amb exactitud allò que la ment d'aquest enginyer -«tot va començar amb una molla inclinada», rememora- ha infantat.

«Doble celebració»

Medalla al Treball President Macià i Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, i Premi Nacional de Mecenatge Científic, Balsells s'ha convertit en el primer professional de l'àmbit politècnic a rebre el doctorat honoris causa de la UdG, va explicar Bonet, un detall que convertia l'acte d'ahir en una «doble celebració», en paraules del rector, que definia l'homenatjat com una persona que «mai no ha deixat de tenir passió» i que tampoc no ha abandonat en cap moment «l'aventura contínua» d'assolir nous reptes i desafiaments personals i professionals. Un home «entranyable», segons el padrí del nou doctor, Joaquim Salvi, director de l'Escola Politècnica Superior, que a través del programa de beques que impulsa als EUA ha ajudat molt les universitats catalanes. Amb la imposició de la medalla que el confirma com a doctor honoris causa, Peter J. Balsells, que abans de fundar la seva pròpia companyia va treballar per la General Motors i va participar en el programa militar que va donar com a resultat el llançament del primer míssil de la sèrie Atlas, entre d'altres projectes, veia acomplert un altre somni que «creia que mai no passaria».

L'inici de «la història»

Nou reconeixement, per tant, de la terra on va nèixer aquest enginyer, empresari i filantrop, que diu haver tingut sempre ben «presents» les seves arrels i que explica que va assistir a l'inici de la seva «història» emprenedora d'èxit el 4 d'abril de 1947, quan es va graduar en enginyeria a la Universitat de Colorado-Boulder, a Nova York. Allà va conèixer la seva dona i allà van decidir emigrar cap a Califòrnia. Seixanta-nou anys més tard ha tornat a casa, amb tots els honors acadèmics.