El ministre espanyol d'Economia en funcions, Luis de Guindos, veu "raons de pes" perquè Espanya eviti la sanció de la Comissió Europea (CE) per l'excessiu dèficit ja que "el sentit comú diu que no hi haurà multa".

Després d'un cap de setmana de negociacions en els marges de la reunió financera del G-20, el titular d'Economia va anunciar que les tres majors economies de la zona euro, Alemanya, França i Itàlia, donen suport a una cancel·lació del càstig a Espanya.

L'executiu comunitari té previst pronunciar-se el dia 27 sobre la seva proposta de sanció pel desequilibri dels comptes públics -que podria oscil·lar entre 0 i 2.200 milions d'euros i la suspensió de fons i inversions europees-, així com sobre els nous objectius de dèficit a Espanya per al 2016 i 2017. "L'important és que hi ha raons de pes que justifiquen que no hi hagi multa per a Espanya", va assegurar De Guindos. Entre aquestes raons, va citar l'"esforç fiscal que s'ha realitzat" a Espanya, els "problemes de metodologia" en el càlcul de la CE i les reformes estructurals, i també una inflació negativa. En aquest sentit, va avançar que espera tancar el 2016 amb un creixement econòmic del 2,9%, dues dècimes més del previst inicialment, però també va anticipar una "desacceleració" pel 2017 per l'alentiment de la zona euro i l'economia global. De Guindos no es va manifestar sobre si la CE ampliarà fins al 2018 el termini perquè Espanya compleixi amb el límit de dèficit del 3%, tot i que sí va assenyalar que "hi ha un marge de maniobra".