El secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, va plantejar dimarts a Pruvia (Llanera, Astúries), en el marc de la convenció anual d'UGT-Astúries, que les empreses compensin a la Seguretat Social, a través d'una cotització o d'alguna altra mesura, per la pèrdua d'ocupació que es produeix en virtut dels avanços tecnològics que introdueixen en les seves cadenes de producció. Dit d'una altra manera, i en paraules del mateix Álvarez: "Que els robots paguin pels treballadors que no són en les empreses a la Seguretat Social".

La proposta, segons va explicar el líder ugetista, facilitaria la sostenibilitat del sistema i propiciaria, a més, avançar-se a un debat que, tard o d'hora, haurà d'afrontar-se. "De la mateixa manera que al segle XVIII va haver-hi una reducció de jornada amb l'entrada de la màquina de vapor, avui han de començar a redistribuir-se els beneficis que representen (els avenços tecnològics) des del punt de vista de menys mà d'obra, ?menys hores per produir, seguretat social...", va reflexionar el sindicalista.

"Per simplificar i que es pugui entendre", va afegir Álvarez, "es tracta que els robots no només tinguin beneficis sobre el preu final del producte o el compte de resultats de les empreses, sinó també sobre els treballadors en actiu que no tindran un lloc de treball perquè les màquines ens l'hauran llevat".

Álvarez, en tot cas, va precisar que es tracta d'un "posicionament teòric", que hauria de treballar-se en el marc del Pacte de Toledo i, fins i tot, traslladar-se a la Unió Europea. "El que és segur és que, en l'actual situació, el sistema pot arribar a col·lapsar-se", afirma.

A l'hora de donar forma a la proposta, l'ugetista no tanca portes a cap alternativa: "Podria ser una cotització, podria ser valorar el compte de resultats de les empreses amb el nombre de treballadors, veure quants treballadors necessiten per tenir un determinat compte de resultats... crec que hi ha molts elements a tenir en compte, per això no estic fent una proposta tancada", matisa Álvarez, que insisteix en la necessitat que es constitueixi la comissió del Pacte de Toledo per revisar el sistema de pensions i situï noves bases, tenint en compte "aquells elements que han canviat de manera radical".

Aquesta no és, no obstant això, l'única proposta plantejada dimarts per Pepe Álvarez en relació amb la Seguretat Social. El líder ugetista va instar el Govern a incrementar les pensions un 1,3%, en virtut de les previsions de creixement, i va convidar-lo a eliminar les subvencions a la contractació, que al seu judici "no tenen sentit". Una mesura que, segons va estimar Álvarez, podria suposar "un estalvi immediat de 3.700 milions". A més, va reiterar la petició a l'Executiu central perquè derogui la reforma laboral, que "és en bona part la culpable de la situació que viu la Seguretat Social", ja que "amb salaris de 400 euros, amb contractes de dues hores, aquest país no anirà endavant".

Avís a la patronal

"La patronal ha de ser plenament conscient que aquesta situació dels vuit últims anys, amb el transvasament de les rendes del treball a les rendes del capital, s'ha acabat", va afirmar en un altre moment el secretari general d'UGT, que reclama a més avançar en l'actualització del salari mínim per situar-lo en els 1.000 euros.