«L'economia espanyola ha continuat amb la recuperació impressionant i amb la creació vigorosa d'ocupació»; hi han ajudat «les reformes empreses» i «les mesures adoptades per augmentar la confiança», amb la col·laboració de «vents de cua externs» (la política monetaria del Banc Central Europeu, un euro dèbil i un petroli barat, entre d'altres). Però «les vulnerabilitats i les debilitats estructurals» encara hi són, exposa la declaració final de la missió del Fons Monetari Internacional

Per allunyar-les, cal consolidar els ingressos via impostos per situar «l'alt volum de deute públic en una ferma trajectòria descendent»; reduir «l'atur estructural i de llarga durada» i millorar «el lent creixement de la productivitat de les nombroses petites i mitjanes empreses».

Així, en l'àmbit dels ingressos, entre les principals recomanacions que fa l'FMI a l'Estat, hi figuren l'augment de la recaptació per l'IVA a partir de la progressiva supressió dels tipus reduïts que s'apliquen a sectors com el turístic (10%) per equiparar-los al general (21%) i l'increment dels impostos especials i les taxes mediambientals («hi ha marge», diu el Fons, «especialment en aquests temps de preus baixos de l'energia»). D'altra banda, aconsella al Govern de Mariano Rajoy «revisions en profunditat de la despesa, sobretot en salut i en educació».

Per sota de la mitjana de la UE

Ahir, a Madrid, la cap de la missió de l'FMI per a Espanya, Andrea Schaechter, recordava que la recaptació per IVA a l'Estat se situa 3 punts per sota de la mitjana europea i suggeria que increments progressius dels tipus reduïts i una reducció gradual de les exempcions suposarien una «recaptació addicional» de l'1,5% del PIB, uns 15.000 milions d'euros. «Espanya pot permetre's un augment dels ingressos», conclou, en aquesta línia, l'informe del Fons.

En aquest context, l'organisme assenyala la «prioritat immediata» de fomentar l'ocupació dels aturats de llarga durada i dels joves amb poca qualificació; d'altra banda, oferir «major seguretat jurídica i administrativa a les empreses en matèria d'acomiadaments» i un «major marge de control i flexibilitat en matèria de condicions laborals» contribuiria a revifar el mercat de treball.

Finançament autonòmic

I un altre avís: «si no es reforma, el sistema de finançament autonòmic continuarà suposant un risc per a la consecució dels objectius fiscals», diu l'FMI; per evitar-ho, l'ens internacional suggereix «fer complir de forma més automàtica i estricta els objectius» fiscals de les autonomies; «dotar a les comunitats d'una major capacitat de mobilització dels seus ingressos» i «introduir transferències lligades a resultats, a fi d'incentivar avenços en àrees crítiques, com l'aplicació de la Llei d'Unitat de Mercat i les polítiques actives d'ocupació».

Millorar la productivitat

«Per impulsar el creixement i la productivitat de les empreses» calen «normes eficaces i més competència»; suport a la innovació «a partir la inversió privada en I+D» i facilitar l'accés al «finançament no bancari, sobretot mitjançant la captació de capital, per afavorir la innovació», diu l'informe.