La tèxtil Nylstar de Blanes ha engegat més maquinària i ha desafectat part de l'ERO temporal ha desafectat part de l'ERO temporalque des de finals de desembre afecta la plantilla. En concret, la fàbrica ha tornat a endollar una altra línia de producció de fil, la tercera que funciona d'ençà que va reprendre l'activitat. Això ha permès treure una quinzena de treballadors de l'expedient d'ocupació, cosa que eleva a una norantena els que hi ha treballant a la factoria hores d'ara.

L'empresa, a més, ha començat a tancar comandes amb clients dels Estats Units, a qui subministrarà fil especialitzat (apte per a fer peces esportives, per exemple). El sindicat UGT assegura que Nylstar comença a veure la llum, però que l'època clau per reflotar la tèxtil serà després de l'estiu, perquè aleshores serà quan es concretaran les comandes (ja que les noves col·leccions que faran servir el seu fil entraran a producció).

Després d'estar vuit mesos aturada, i de planar damunt seu l'amenaça del tancament, Nylstar va tornar a engegar màquines a finals d'octubre. La tèxtil centenària -abans, la SAFA- reprenia producció apostant per uns tipus de fils d'alt valor afegit, més resistents, suaus, elàstics i fins i tot cosmètics, que al mercat es venen a preus d'entre 6 i 35 euros el quilo. La represa de la producció, però, també va anar acompanyada d'un nou ERO temporal (el tercer que afectava la plantilla només durant el 2016).

Dels 173 treballadors, n'hi hauria una cinquantena que s'anirien veient afectats per l'expedient de manera rotativa. Cadascun d'ells podria estar-se a l'atur fins a un màxim de nou mesos. Nylstar tancava l'any amb una producció que voltava les 100 tones de fil al mes, i amb la incògnita de quin seria el seu futur més immediat però ara la tèxtil comença a donar símptomes de recuperació.

Una nova línia de producció

De fet, com ha concretat el sindicat UGT, fa poc ha fet una inversió que li ha permès engegar una nova línia de producció, que portava aturada des de principis del 2016 i «a dia d'avui, ja hi ha en total entre 89 i 90 empleats que treballen a Nylstar», ha concretat el president del comitè d'empresa, Juan José Rodríguez.

Fa pocs dies, els representants de la plantilla es van reunir amb directius del Grup Praedium (el principal accionista de Nysltar) que els van comunicar que la tèxtil ja ha tancat comandes amb clients internacionals; en concret, dels Estats Units, on hi vendrà fil per fabricar peces esportives.

De moment, Nylstar continua produint entre 100 i 150 tones de fil al mes, però Rodríguez confia que a partir del març aquesta xifra pugui incrementar-se, amb l'entrada de comandes procedents del mercat asiàtic.