La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil investiga si Iberdrola va manipular el preu de l'electricitat al mercat majorista el 2013 arran d'una denúncia presentada per la Fiscalia Anticorrupció que ha admès el jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno.

Agents de l'UCO es van desplaçar a les seus d'Iberdrola per requerir informació a la companyia, que va negar «rotundament» qualsevol manipulació de preus per la seva banda. Segons la Fiscalia Anticorrupció, amb aquest presumpte comportament, Iberdrola hauria obtingut un «lucre il·lícit» de 20 milions d'euros.

La via penal s'obre després d'una resolució administrativa dictada per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, que va multar a Iberdrola amb 25 milions d'euros per alterar els preus al mercat majorista. La sanció va ser suspesa cautelarment per l'Audiència Nacional al març del 2016 després d'un recurs de l'elèctrica.

Els fets investigats tenen especial rellevància perquè els preus al mercat majorista van experimentar fortes pujades en les setmanes prèvies a la subhasta celebrada el desembre de 2013. Segons fonts de la recerca, aquestes pujades al mercat majorista van provocar que el preu resultant en la subhasta pugés un 26%, la qual cosa hauria elevat la tarifa regulada un 10%.