La producció de préssec i nectarina a Catalunya creixerà un 13% en relació amb la campanya passada

Les previsions d'Afrucat i del Departament d'Agricultura situen la collita per sobre les 400.000 tones

20.05.2017 | 01:06
Enguany s´espera una bona collita.

La producció de préssec i nectarina a Catalunya creixerà aquesta campanya un 13% en relació amb la passada i assolirà així el seu potencial productiu en fruita de pinyol. Segons les previsions del Departament d'Agricultura i Afrucat, s'espera arribar enguany a les 407.920 tones, respecte a les 361.258 de la darrera campanya. Aquest increment respon al fet que els arbres han tingut les hores de fred necessàries durant l'hivern i una bona temperatura a la primavera, que ha afavorit la floració i que fa augurar un fruita de pinyol de qualitat i amb una bona mida. A més, cal tenir en compte les gelades i diverses pedregades de l'any passat, que van malmetre part de la producció.

A la demarcació de Lleida, una de les principals productores de fruita de pinyol de l'Estat i d'Europa, s'espera un increment del 14%, a Tarragona i Barcelona, del 5 i del 6% respectivament, mentre a Girona la producció caurà un 7% respecte a la campanya passada.

Si la meteorologia no ho espatlla, Catalunya recuperarà enguany el seu potencial productiu en préssec i nectarina, amb una fruita de qualitat i amb una bona mida, segons les previsions de collita que han donat a conèixer Agricultura i l'Associació Empresarial de la Fruita de Catalunya (Afrucat). Per enguany, s'espera assolir una producció de 407.920 tones, un 13% superior a la campanya passada, marcada per les gelades i per les nombroses pedregades que van malmetre part de la collita. Així mateix, la producció serà un 10% superior a la mitjana dels anys 2012-2016. La producció de préssec pla creixerà un 16%, arribant a les 121.700 tones; en préssec rodó o vermell l'increment serà del 8% (100.200 tones), mentre en nectarina s'espera un augment del 15% (171.320 tones). Cal destacar que per primer cop en els darrers sis anys i després d'arrancades generalitzades s'incrementa, en aquest cas un 2%, la producció de pavia o préssec groc, amb una producció prevista de 14.700 tones. Tot i aquests increments, en els darrers anys s'ha vist alentida la plantació de préssecs i nectarines a Catalunya com a conseqüència de la crisi. L'any 2013 es van plantar a Catalunya 1.600 hectàrees de fruita de pinyol, mentre el 2016 la xifra es va situar en les 650 hectàrees.

Per demarcacions, a Lleida –una de les principals zones productora de l'Estat i d'Europa- s'espera un increment de la producció de préssec i nectarina del 14% en comparació amb la campanya passada, degut en bona part al fet que els arbres han tingut les hores de fred necessàries a l'hivern i que la temperatura de la primavera ha contribuït a una bona floració, segons el director general d'Afrucat, Manel Simon. A Tarragona s'estima una producció de 37.300 tones, un 5% superior al 2016, a Barcelona d'unes 6.220 tones (+6%), mentre a les comarques gironines la collita caurà un 7%, situant-se en les 1.800 tones, per les arrancades generalitzades de fruita de pinyol per especialitzar-se en poma. L'inici de la collita a les zones més primerenques d'Espanya (Andalusia i Múrcia) ha arrencat amb uns preus lleugerament a l'alça en comparació a la campanya passada, tot i que poc a poc s'ha anat ajustant a l'oferta existent al mercat, segons ha explicat Simon. Tot i això, des d'Afrucat consideren que cal esperar a l'inici de la recol·lecció per veure com evoluciona el mercat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

L'estructura del passiu de les pimes catalanes millora durant el període 2000 fins al 2015

La «tendència general» de millora es dona al sector primari, la indústria, la...

Abertis invertirà 366 milions d´euros a l´Argentina a canvi d´una nova concessió

Abertis invertirà 366 milions d´euros a l´Argentina a canvi d´una nova concessió

Ausol (Autopistas del Sol), societat del grup Abertis a Argentina, ha acordat amb el govern...

Atlàntia veu difícil que es pugui fer una contraopa per Abertis

El president de la concessionària italiana Atlàntia, Fabio Cerchiai, va declarar ahir que «no...

És l´hora d´apujar els salaris

Tot i que hi ha més gent i més hores treballades, la remuneració mitjana per empleat creix només...

Enllaços recomanats: Premis cinema