La producció de préssec i nectarina a Catalunya creixerà aquesta campanya un 13% en relació amb la passada i assolirà així el seu potencial productiu en fruita de pinyol. Segons les previsions del Departament d'Agricultura i Afrucat, s'espera arribar enguany a les 407.920 tones, respecte a les 361.258 de la darrera campanya. Aquest increment respon al fet que els arbres han tingut les hores de fred necessàries durant l'hivern i una bona temperatura a la primavera, que ha afavorit la floració i que fa augurar un fruita de pinyol de qualitat i amb una bona mida. A més, cal tenir en compte les gelades i diverses pedregades de l'any passat, que van malmetre part de la producció.

A la demarcació de Lleida, una de les principals productores de fruita de pinyol de l'Estat i d'Europa, s'espera un increment del 14%, a Tarragona i Barcelona, del 5 i del 6% respectivament, mentre a Girona la producció caurà un 7% respecte a la campanya passada.

Si la meteorologia no ho espatlla, Catalunya recuperarà enguany el seu potencial productiu en préssec i nectarina, amb una fruita de qualitat i amb una bona mida, segons les previsions de collita que han donat a conèixer Agricultura i l'Associació Empresarial de la Fruita de Catalunya (Afrucat). Per enguany, s'espera assolir una producció de 407.920 tones, un 13% superior a la campanya passada, marcada per les gelades i per les nombroses pedregades que van malmetre part de la collita. Així mateix, la producció serà un 10% superior a la mitjana dels anys 2012-2016. La producció de préssec pla creixerà un 16%, arribant a les 121.700 tones; en préssec rodó o vermell l'increment serà del 8% (100.200 tones), mentre en nectarina s'espera un augment del 15% (171.320 tones). Cal destacar que per primer cop en els darrers sis anys i després d'arrancades generalitzades s'incrementa, en aquest cas un 2%, la producció de pavia o préssec groc, amb una producció prevista de 14.700 tones. Tot i aquests increments, en els darrers anys s'ha vist alentida la plantació de préssecs i nectarines a Catalunya com a conseqüència de la crisi. L'any 2013 es van plantar a Catalunya 1.600 hectàrees de fruita de pinyol, mentre el 2016 la xifra es va situar en les 650 hectàrees.

Per demarcacions, a Lleida -una de les principals zones productora de l'Estat i d'Europa- s'espera un increment de la producció de préssec i nectarina del 14% en comparació amb la campanya passada, degut en bona part al fet que els arbres han tingut les hores de fred necessàries a l'hivern i que la temperatura de la primavera ha contribuït a una bona floració, segons el director general d'Afrucat, Manel Simon. A Tarragona s'estima una producció de 37.300 tones, un 5% superior al 2016, a Barcelona d'unes 6.220 tones (+6%), mentre a les comarques gironines la collita caurà un 7%, situant-se en les 1.800 tones, per les arrancades generalitzades de fruita de pinyol per especialitzar-se en poma. L'inici de la collita a les zones més primerenques d'Espanya (Andalusia i Múrcia) ha arrencat amb uns preus lleugerament a l'alça en comparació a la campanya passada, tot i que poc a poc s'ha anat ajustant a l'oferta existent al mercat, segons ha explicat Simon. Tot i això, des d'Afrucat consideren que cal esperar a l'inici de la recol·lecció per veure com evoluciona el mercat.