L'absentisme ha crescut en els últims mesos a Catalunya, coincidint amb el repunt de l'afiliació, fins al punt que les baixes laborals per malaltia comuna han augmentat un 16% respecte a l'any 2016, segons dades divulgades per Asepeyo. Un estudi que va ser presentat aquesta setmana per l'esmentada mútua i que va ser realitzat entre 82.000 empreses i 650.000 treballadors detalla que el perfil predominant del treballador absentista a Catalunya és el d'una dona de 31 a 40 anys i amb menys de tres anys d'antiguitat a l'empresa.

L'informe destaca que les patologies psicològiques són la causa més freqüent de les baixes laborals, amb una mitjana de 78 dies d'absència de l'empresa a l'any, seguida de la traumatològica, principalment la que està relacionada amb la zona lumbar, amb una mitjana de 56 dies anuals de baixa. Els dies de la setmana amb més incidència en baixes són els dilluns i els dimarts, que concentren pràcticament la meitat dels casos.

L'estudi també estableix que prop del 44% de les baixes tenen una durada inferior als tres dies i el 57% correspon a persones que tenen menys de tres anys d'antiguitat a la companyia. Asepeyo vol destacar que els treballadors que tenen més de 60 anys són els empleats que menys baixes agafen, en representar les seves absències només el 3,75% dels casos que es produeixen.