El Banc d'Espanya ha alertat que el deute públic s'ha estabilitzat en un nivell molt elevat, proper al 100% del PIB, després d'haver augmentat en més de 60 punts percentuals durant la crisi, la qual cosa considera que obliga a traçar un pla de consolidació pressupostària a mitjà termini.

En el seu informe anual, assegura que hi ha poques probabilitats que el deute públic se situï en la pròxima dècada per sota del nivell de referència del pacte d'estabilitat europeu del 60% del PIB, a la vista de la possible evolució del creixement econòmic, la inflació i els tipus d'interès.

Al seu judici, la disminució de l'alt endeutament públic és fonamental per reduir la vulnerabilitat de l'economia, ja que els costos de finançament del deute van amb càrrec al dèficit públic, amb la qual cosa l'eventual pujada dels costos pot desequilibrar els comptes públics.

Per això, advoca per uns pressupostos a mitjà termini encaminats a posar fi al dèficit i que deixin al govern capacitat de maniobra fiscal davant eventuals pertorbacions com la pujada dels tipus d'interès.

En un context en el qual es preveu que l'economia espanyola segueixi creixent, el Banc d'Espanya assenyala quatre focus d'incertesa en el curt i mitjà termini que són, a més de l'elevat deute públic, la possibilitat d'un major proteccionisme en el comerç mundial, la reduïda rendibilitat de la banca i el risc que l'encariment del petroli porti a la pujada de preus i salaris.

A més llarg termini, assenyala altres problemes estructurals que limiten un creixement econòmic sostingut, entre els quals destaca l'alta taxa de desocupació, l'envelliment de la població i el reduït nivell de productivitat.