la gent va a votar per dues raons cabdals: per mantenir en el govern un partit que ja els agrada o per fer-lo fora perquè no gestiona bé i que el rellevi un altre; en situacions històriques molt excepcionals també hi ha una altra possibilitat, aquesta: que un o dos nous partits apartin del panorama polític una vella estructura bipartidista viciada, enquistada en el poder des de fa massa dècades, i la societat votant entén la seva proposta i li dóna suport a les urnes. Això és el que acabem de presenciar: Podem i C's han tret un magnífic resultat que italianitzarà la política de l'Estat espanyol.

Podem, el gran guanyador, és aquella colla d'arreplegats que es concentraven en la plaça indignada de Madrid i amb rapidesa meteorítica es van estendre i van fer amistats en molts altres punts de l'Estat espanyol i s'adonaren que s'havien d'organitzar com un partit polític diferent, atractiu, que havia d'estar destinat a ser alternativa de govern. Madrid se'ls va fer petit tot aspirant al poder total. Van entendre de bell antuvi que per guanyar les eleccions necessitaven el control de les noves eines comunicatives: la televisió i les xarxes socials, perquè en el futur la campanya electoral vehicularia per les tertúlies, debats i la presència en aquests nous mitjans de comunicació de masses.

El PP m'ha sorprès, pensava que en sortiria més escaldat. Es van mobilitzar pressentint la gran davallada i en la precampanya van treure en Rajoy del plasma i li van fer fer carrer. L'hem vist comportar-se com qualsevol veí del barri, talòs i bonhomiós; s'entrebancava volgudament xerrant, cometia lapsus estudiats o deixava anar frases preparades com "un got és un got i un plat, un plat", que alguns mitjans reproduïen estúpidament per mofar-se del seu autor tot ?aconse?guint l'efecte contrari. Han intentat humanitzar-lo, però portava enganxada a l'esquena l'ombra del plasma. Ara catalanitzat el Madrid polític, en Rajoy o en Pedro Sánchez, com li passa a Artur Mas, sabran el pa que s'hi dóna per fer govern, que tots els presidents volen estable.