La depressió i l'ansietat han arribat als immigrants. I és que 6 de cada 10 dones immigrants d'entre 30 i 44 anys que viuen a Espanya pateixen ansietat o depressió generades per la "sensació d'aïllament" i els grans "xocs culturals" que han d'assumir. A això se li suma la "sensació de culpa" que a moltes els provoca deixar els seus fills al país d'origen. Aquestes són les principals conclusions que s'extreuen d'un estudi presentat a Madrid en el XXVIII Congrés de la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària. Aquest estudi també recull que altres problemes de sanitat freqüents en el col·lectiu immigrant són els generats per un habitatge en males condicions de salubritat o un treball sense condicions suficients de seguretat.

Aquestes alts nivells d'ansietat i depressió afecten més les dones, ja que, segons el doctor José Vázquez, coordinador del Grup d'Atenció a l'Immigrant, són "més vulnerables", pateixen més situacions d'aïllament i s'enfronten a grans xocs culturals. "Per exemple, en el món àrab, el paper de la dona és molt diferent de l'existent en el món occidental", va explicar Vázquez. "A més, n'hi ha moltes que deixen els fills al país d'origen, i això els genera sentiments de culpabilitat que poden conduir a aquests quadres de patologia mental", va afegir el doctor.

Segons l'expert, un 30% dels problemes de salut que pateixen els immigrants són mentals. I és que processos com la depressió, l'insomni o l'ansietat sorgeixen del mateix procés migratori i en molts casos, la falta de recursos fa difícil superar-los. A més, pateixen problemes com una situació irregular de residència i la dificultat d'accés a serveis sanitaris.