Espanya ha registrat enguany 400.000 víctimes de la violència masclista, encara que han estat moltes menys les denúncies presentades, segons les estimacions del Ministeri d'Igualtat en un document presentat ahir amb motiu del Dia Internacional per Eliminar la Violència contra la Dona. Durant un dels nombrosos actes celebrats en suport a les dones maltractades, la ministra d'Igualtat, Bibiana Aído, va anunciar noves mesures per eradicar aquesta xacra social, i entre elles va assenyalar que es miraran amb lupa els estereotips que es traslladen als joves sobre aquest tema a través de la televisió, en concret, de les seves sèries de ficció.

Tal com explica el Departament d'Igualtat, el balanç de víctimes s'obté després d'"extrapolar" les dades recopilades per la macroenquesta sobre violència de gènere realitzada l'any 2006, un treball del qual es va desprendre que 1,5 milions de dones a Espanya havien estat maltractades almenys una vegada en la vida. L'informe afegeix que de les 400.000 dones estimades, el 14 per cent formarà el grup de "maltractament tècnic", és a dir, el d'aquelles persones que no s'identifiquen com a víctimes de violència de gènere perquè encara que han patit agressions, no els concedeixen rellevància.

Per la seva part, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va demanar al Govern de José Luis Rodríguez Zapatero la reforma del Codi Penal perquè en els casos de violència masclista l'agressor no vegi atenuada la pena per drogoaddicció o alcoholisme.

Crida de Ban Ki-Moon

Finalment, l'ONU va divulgar ahir les seves pròpies dades, que estableixen que una de cada tres dones pateixen maltractaments al món en algun moment de la seva vida. Per això l'organització internacional ha demanat a tots els països que treballin per posar fi a aquest problema, que ja és considerat una "pandèmia" mundial. "Hem de combatre actituds i comportaments que perdonen, toleren o no fan cas de la violència contra les dones",va assenyalar el secretari general de Nacions Unides, Ban Ki-Moon.