La intensa nevada caiguda divendres a la nit, que va obligar a tallar el trànsit a la A-6 durant més de quatre hores entre Las Rozas i Guadarrama i que va provocar que milers de vehicles quedessin atrapats per les inclemències del temps, va generar ahir un intens creuament de declaracions entre membres del Govern d'Espanya, de la Comunitat de Madrid i del PP i PSOE. La copiositat de les nevades registrades en aquest punt va obligar primer a activar el nivell 1 del Pla d'Inclemències Hivernals i posteriorment que la Comunitat convoqués un gabinet de crisi per seguir l'evolució de l'estat de la via que connecta Madrid amb la Corunya.

La primera veu autoritzada a parlar sobre l'assumpte va ser la secretària general d'Infraestructures, Inmaculada Rodríguez-Piñero, que va explicar que la nevada "va superar totes les previsions" i que "les màquines llevaneu no van arribar tard, es van quedar atrapades en la retenció de trànsit que s'havia produït a la A-6". Piñero va demanar disculpes als ciutadans que van quedar atrapats per la nevada a la A-6, els va agrair el seu tarannà i va explicar que l'actuació, que es va realitzar en coordinació amb la Comunitat de Madrid, no va poder ser una altra per les circumstàncies que van concórrer.

Segons la secretària general, a partir de tres quarts de deu de la nit va començar una "intensíssima" nevada que va afectar l'autopista que va de Madrid a la Corunya i, quan ja hi havia cotxes aturats al llarg de 16 quilòmetres, que s'havien frenat preventivament davant la intensa nevada i per la poca visibilitat, es va produir l'esllavissament al mig de la via d'un autobús i un camió, que van quedar travessats, de manera que van impedir el pas de la resta dels vehicles.

Per part del govern de la Comunitat Madrid, el primer a parlar va ser el conseller de Transports i Infraestructures, Ignacio Echeverría, que va afirmar que les llevaneus pertanyents a l'operatiu de vialitat hivernal de l'executiu regional van ser "fonamentals" per a l'evacuació dels cotxes que van quedar atrapats.

A continuació va intervenir el conseller de Presidència, Justícia i Interior de la Comunitat de Madrid, Francisco Granados, que va afirmar que "la responsable que milers de persones quedessin atrapades a l'A-6 té nom i cognom, Amparo Valcarce". D'aquesta forma, Granados va criticar la tasca desenvolupada per la delegada del Govern a Madrid durant la forta nevada. Així, va assenyalar que "el que va fallar va ser la coordinació dels mitjans de l'Estat que són responsabilitat de la delegada del Govern, que va estar desapareguda durant tota la nit".

En resposta, Valcarce va assegurar que durant la tarda i nit de divendres va estar "en tot moment al capdavant de la meva responsabilitat" durant el col·lapse de l'A-6 per la neu, i va titllar el conseller de Presidència, Justícia i Interior de la Comunitat de Madrid d'"avantatgista i deslleial".

"Per tant, em sembla vergonyós que mentre uns treballem, sense necessitat de fotos, altres només busquin intentar treure avantatge d'una manera indigna. Cal treballar calladament perquè la serietat i el rigor ens hi obliguen", va destacar Valcarce. "L'obligació dels responsables polítics és treballar amb lleialtat institucional, rigor i responsabilitat. Granados, una vegada més, vulnera la deguda lleialtat", va concloure.

Posteriorment el portaveu de Foment del PSOE al Congrés dels Diputats i exsecretari general dels socialistes madrilenys, Rafael Simancas, va criticar que cada vegada que es produeix una nevada important el PP tregui el "disc de la crítica fàcil, oportunista i sense fonament", en lloc de col·laborar, ja que "bona part dels ajuntaments annexos a la carretera de La Corunya estan governats pel PP".

L'origen de l'embús

En aquest sentit, el Ministeri de Foment va assegurar que un autobús i un camió que van quedar travessats a l'autovia A-6 després de la forta nevada van dificultar la intervenció de catorze llevaneus de l'operatiu disposat, en quedar atrapades. Així ho va indicar en un comunicat, en el qual xifra en 3.000 els turismes que van quedar atrapats i en 400 els vehicles pesats.

Després de destacar que la nevada va ser "molt superior a l'esperada", explicava que l'esllavissament d'un autobús i un camió van causar, a tres quarts de deu de la nit, la interrupció completa del trànsit a l'alçada del quilòmetre 33 de l'esmentada autovia en direcció a Segòvia. Posteriorment, es va activar el gabinet de crisi.