El líder libi, Moammar al-Gaddafi, no podrà construir a la Costa del Sol com pretenia. El Govern espanyol va decidir bloquejar els plans urbanístics del coronel que governa el país africà des de 1969 i contra el qual el seu poble es manté sublevat des de fa diverses setmanes per destituir-lo.

Encara que no consta com a propietari, existeix una finca de 7.200 hectàrees a la província que és propietat de l'Estat libi. Està a nom del Libyan Foreign Bank o Banc Exterior Libi. La seva superfície s'estén sobre cinc municipis malaguenys: Benahavís, Estepona, Igualeja, Júzcar i Pujerra.

La major part de la parcel·la s'ubica a Benahavís, on es comptabilitzen unes 3.500 hectàrees, segons va calcular l'alcalde de la localitat, José Antonio Mena.

El representant espanyol d'aquesta entitat bancària va sol·licitar la seva urbanització l'any 2007, malgrat que la titularitat del sòl datava de vint anys enrere i mai havia promogut el seu desenvolupament, segons va explicar el regidor.

El projecte, o pla parcial en aquest cas, incloïa la construcció d'un hotel, un camp de golf i un total de 1.915 habitatges en les 480 hectàrees urbanitzables amb les quals comptava l'extensió de la localitat malaguenya. L'ajuntament va denegar el seu permís.

Planejament vigent

El planejament vigent al municipi, aprovat el 1993, permet construir en aquesta parcel·la. En concret, aquestes prop de 500 hectàrees d'extensió estan considerades com a urbanitzables sectorizades. Aquesta qualificació li dóna potestat al consistori per autoritzar el seu desenvolupament.

No obstant això, des de fa cinc anys, Benahavís tramita la revisió del seu Pla General d'Ordenació Urbana o PGOU, que està pendent d'aprovació definitiva a dia d'avui. Per tant, el 2007, quan el Banc Libi va remetre la seva sol·licitud, el consistori va optar per mantenir en suspens el futur d'aquesta àrea i rebutjar el projecte.

El document urbanístic, aprovat provisionalment, reserva la parcel·la sota la categoria d'urbanitzable no sectoritzada. Una etiqueta que canvia les possibilitats de desenvolupament dels seus propietaris.

Pla de sectorització

"Actualment, necessiten un pla de sectorització, que ha d'aprovar no només l'Ajuntament, sinó també la Junta d'Andalusia per poder urbanizar", van indicar tècnics del consistori.

El Banc Libi va optar per una via més ràpida. Fa només uns dies que l'ajuntament va rebre una carta de la Direcció Territorial de Sevilla, dependent de la Junta d'Andalusia. La missiva preguntava a l'administració local si li interessava que els terrenys fossin considerats d'interès turístic, per incloure'ls dins del decret de camps de golf. "En aquest cas, seria viable i podria aprovar-se", van especificar les mateixes fonts.

Benahavís encara no ha respost. "Tot i que estaríem encantats que es desenvolupés aquest projecte, el municipi ja ha exposat la seva postura amb el seu nou PGOU", d'acord amb els tècnics urbanístics consultats.

Els plans territorials dictats pel Govern autonòmic limiten el creixement del poble en 937 habitatges per als propers 10 anys. "No entenem com ara la Junta podria permetre això", van afegir.

En qualsevol cas, "es tracta d'un projecte irrellevant", segons la consellera d'Obres Públiques, Josefina Cruz. "És molt més important bloquejar els béns de Gaddafi per respecte a la població libia", va puntualitzar.