El candidat del Partit Socialdemòcrata (PSD), el conservador Pedro Passos Coelho, serà el nou primer ministre de Portugal després d'una contundent victòria a les urnes. Coelho ha aconseguit prop del 40% dels sufragis, fregant així la majoria absoluta, davant del 28,2% de vots que ha sumat el Partit Socialista (PS) de José Sócrates. La participació als comicis ha estat molt baixa i no ha arribat al 50%.

Després de sis anys de govern socialista i en la pitjor crisi de la seva democràcia, Portugal ha decidit girar a la dreta i en les eleccions d'ahir diumenge els ciutadans van optar per votar majoritàriament el PSD de Coelho. Mentrestant, el Partit Socialista va patir una contundent derrota que ha fet que Sócrates hagi presentat ja la seva dimissió com a secretari general d'aquesta formació. "No m'amago darrere de les circumstàncies, aquesta derrota electoral és meva, i vull assumir del tot aquesta nit", ha afirmat el fins ara líder del PS.

Els portuguesos van acudir aquest diumenge a la cita amb les urnes per triar un govern que lideri el país a través d'un període de profunda austeritat i recessió després de rebre 78.000 milions d'euros de la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional per salvar les finances de la fallida. La celebració d'aquestes eleccions ha de servir per posar el punt i final a un període de turbulències polítiques i financeres que va començar amb el col·lapse del govern socialista pel març i van dur Portugal a ser el tercer país de la Unió Europea a ser rescatat, després de Grècia i Irlanda.